Přihlásit

Na jihu okresu Rokycany se rozhořel boj mezi myslivci a zemědělci (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podnětem ke sporu byla výzva předsedy představenstva Příkosické zemědělské, a.s. Ladislava Vágnera

Mirošovsko
Vlastníkům pozemků v honebních společenstvech byl adresován dopis představitele akciové společnosti Příkosická zemědělská Ladislava Vágnera. Dokument vyvolal na jihu okresu značné vášně. Obsahuje čísla o škodách, způsobených zvěří na plodinách a plochách zmíněné firmy. Příkosičtí chtějí újmy výrazně snížit a hodlají k tomu využít vliv při jednáních mysliveckých sdružení.
"Myslivecká rada OMS Rokycany se už záležitostí zabývala. Zaujímáme stejné stanovisko jako starostové Štítova a Trokavce. Jen pro vaši informaci: většina pronájmů honiteb končí v roce 2013," uvedla jednatelka okresního sdružení Světlana Vlnová.
Přinášíme vám redakčně upravená stanoviska obou stran.

Dopis vlastníkům pozemků
Přílohou tohoto dopisu je plná moc k zastoupení vaší osoby v honebním společenstvu. Jako vlastník pozemků jste členem příslušného honebního společenstva. Honební společenstvo pronajímá honitbu za účelem výkonu práva myslivosti místnímu mysliveckému sdružení. Honební společenstvo tak ovlivňuje práci mysliveckého sdružení. Příkosická zemědělská a.s. eviduje na obdělávaných pozemcích a plodinách významné škody způsobené zvěří. V letech 2009, 2010 a 2011 to byly škody převyšující 500 000 Kč za rok. Největší škody byly v roce 2010 - téměř 1 000 000 Kč. Účastí na jednáních honebního společenstva na základě Vámi udělené plné moci chceme ovlivnit činnost mysliveckého sdružení ve smyslu snižování škod zvěří. Pokud se sám(a) aktivně neúčastníte jednání honebního společenstva, pak Váš žádáme o podepsání plné moci, která je přílohou tohoto dopisu a zaslání zpět na adresu Příkosické zemědělské a.s.
Za projevenou důvěru vám děkujeme.
Ladislav Vágner

Stanovisko starosty Štítova Václava Hudce
Vážení spoluobčané,
v současné době přichází do vašich domovů poštou různé písemnosti s různými žádostmi, reklamními letáky, atd. Nevěřte všemu co je napsáno. Nyní jsme obdrželi dopis od Příkosické zemědělské a.s., kde vás jako majitele pozemků oslovují, abyste podepsali plnou moc. Že vás budou zastupovat na Valné hromadě Honebního společenstva, a tak by mohli ovlivňovat škody působených zvěří na polních kulturách! Je to lež! Záměr je jen jediný a pro jednu osobu!!! Aby se rozpadlo stávající honební společenstvo a bylo vytvořeno nové honební společenstvo, kde však nebude místo pro obyčejné lidi. V průvodním dopisu totiž není napsáno, že každým rokem uzavírají myslivecká sdružení smlouvu se jmenovanou společností, a je potvrzeno podpisy obou stran, jak se bude postupovat k zabránění škod působených zvěří na polních kulturách a i jak budou tyto škody případně vyrovnány. Takže už v tomhle okamžiku má možnost jmenovaná společnost zaujmout stanovisko a také je zaujímá. Nehovoří nikde o tom, že honební společenstvo zpravidla pronajímá pozemky mysliveckým sdružením. Ty pak na těchto pozemcích myslivecky hospodaří. Je velký rozdíl mezi honebním společenstvem a mysliveckým sdružením. Laik to většinou nepostřehne a ani ho to v podstatě nezajímá. Pokud jste členem HS jako majitel pozemku a ty jsou následně pronajaty MS, veškeré škody, které vzniknou mysliveckým hospodařením, hradí členové MS, nikoliv vy jako majitel a člen HS. V případě opačném, tedy že by právo myslivosti provádělo samotné HS, byste škody měli k náhradě Vy. Prosím Vás proto, abyste nikomu nepodepisovali plné moci. Zvlášť, když je jen strojově psaná a nikde nefiguruje podpis druhé strany. Svobodně se rozhodněte, ale mějte na paměti, že je rozhodně lepší, pokud vystupujete sami za sebe a nenecháváte za sebe rozhodovat druhé. Myslím, že dnešní doba je toho zářným příkladem! K tomuto stanovisku se připojil i starosta Trokavce Jan Neoral.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.