Přihlásit

Medvědi se ztratili, nikdo zatím neví proč (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z Beskyd se beze stopy ztratili medvědi. Odborníci, kteří se radovali, že se do tuzemska po zhruba sto letech od vyhubení vrátily největší šelmy, krčí nad příčinami zmizení rameny.
"Za uplynulý rok jsme nezaznamenali jediný důkaz pobytu medvěda. Lze to vyložit tak, že tu nyní žádný nežije," potvrdil LN Miroslav Kutal, který v Hnutí Duha koordinuje kampaň na ochranu velkých šelem. Jejich hlídky podle něj celý rok nenašly v Beskydech známku toho, že by tam některý z odhadem až pěti medvědů hnědých žil. Chybí důkazy v podobě stop, trusu, zbytků potravy či následků jejich řádění. Ochranáři se obávají: mohli je zabít pytláci Zmizení medvědů potvrzují i zástupci Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. "Mohli se vrátit na Slovensko, ale také je mohli ulovit pytláci," řekla LN tamní ekoložka Dana Bartošová.
Její obavy mají opodstatnění: před třemi lety našli lidé v řece Ostravici zbytky těla medvěda: čtyři tlapy stažené z kůže, ale také krční obratle se svalovinou a jazykem. Ani slib stotisícové odměny nepomohl pachatele odhalit. Medvěda přitom mohli zabít pytláci, ale i lidé, kteří se ho báli.
Bartošová čeká se závěry kolem zmizení medvědů ještě na sčítání, které v Beskydech začne tento týden. Je sice zaměřené na počty a pohyb rysů, vlků a dalších živočichů, ale možné stopy po medvědech si až 70 hledačů nenechá ujít. Medvědi mohou z brlohů vylézat i v zimě.
Po předchozích sčítáních ochranáři odhadovali, že jich může být v Beskydech až pět - zřejmě samců. I kvůli nim, stejně jako kvůli dalším šelmám, se součástí některých dopravních staveb staly podchody či nadchody pro zvířata, které měly usnadnit jejich pohyb.
Posledního medvěda v Beskydech podle kronik oficiálně zastřelili na konci 19. století, více než 30 let po posledním doloženém huňáčovi na Šumavě. Na Slovensku volně žije na 700 jedinců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.