Přihlásit

Přes hranice míří vlčí smečky. Myslivci uklidňují paniku (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecký kraj
Mezi obyvateli pohraničí se šíří panika. Lidé se totiž dozvěděli, že vlci z polských a německých lesů budou migrovat na Liberecko. Několik myslivců z Polska varovalo české kolegy, že poblíž Zgorzelce spatřili dvě početné vlčí smečky. Lidé zCHKOJizerské hory dokonce hovoří o 11 smečkách s celkovým počtem 60 vlků.
"Víme zatím prokazatelně o dvou tlupách, jedna čítá osm a druhá 12 jedinců. Teď budeme vyčkávat, jestli se objeví u nás a jestli nezačnou napadat dobytek," řekl Deníku Viktor Portele, předseda Mysliveckého sdružení Nová Ves­ Mlýnice.
Podle jeho slov mohou být vlci už klidně na Liberecku, jen o nich dosud nevíme. Vlk totiž za noc dokáže uběhnout i sto kilometrů. O tom, že migrující zvířata zde již jsou, zatím myslivci na Liberecku nemají zprávy, ale podle nich to tak být může. Vlk je totiž mimořádně plaché zvíře a o jeho výskytu by svědčily teprve nalezené mrtvoly lesní zvěře. "Samozřejmě se obáváme, že kdyby se tu vlci trvale usadili, mohli by způsobit velké škody na populaci lesní zvěře," komentuje pozorování šelmy Viktor Portele.

Záměrná hysterie?
Strach z vlků ale není podle zoologů namístě. Člověka tento dravec nenapadá a v lese spíš působí jako zdravotní policie. Ředitel CHKO Jizerské hory Jiří Hušek si dokonce myslí, že myslivci záměrně vyvolávají v lidech hysterii, protože nechtějí, aby v jejich revírech lovil kdokoliv jiný než oni.
"Názory některých myslivců do dnešní doby už nepatří, jsou ze středověku, kdy se tvrdilo, že vlk je nebezpečná šelma. Dnes už víme, že vlk je v přírodě prospěšné zvíře," vysvětluje Jiří Hušek. O existenci vlků v pohraničí ví a jejich výskyt na Liberecku je podle něj jen otázkou času. Obavy myslivců z toho, že vlci zdecimují stavy lesní zvěře nebo dobytek pasoucí se na stráních, jsou dle něj liché.
"Šelma si přece sama nezlikviduje potravinovou základnu. Naopak, vlk loví slabé a nemocné kusy a ostatní zvěř je díky němu ostražitější a plašší, a to i směrem k myslivcům," vysvětluje možné příčiny názorového střetu s myslivci Jiří Hušek.

V Polsku mají klid
I oni ale svorně přiznávají, že doby, kdy se vlk střílel, jsou dávno pryč.
Jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Liberci Věra Bouzková Deníku potvrdila, že přítomnost vlků v lesích ji sice netěší, ale s jejich přítomností je smířena.
"I vlk je v přírodě potřeba, ať už ho my myslivci vnímáme jakkoliv, a měl by to každý z nás vědět," podotkla.
Je ovšem pravdou, že v Polsku mají vlci vhodnější životní podmínky - jsou tam totiž zalesněné a opuštěné oblasti, kde nežijí lidé. I proto se jejich masivní migrace na poměrně hustě osídlené Liberecko v brzké době neočekává.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.