Přihlásit

Myslivci začali hodnotit trofeje zveře (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prohlédnout každou trofej zvěře ulovené vloni na území Jindřichohradecka, posoudit správnost odstřelu a přidělit body. To je úkol osmičlenné myslivecké hodnotitelská komise složené ze zástupců delegovaných pověřenými obcemi Jindřichův Hradec, Třeboň a Dačice, která v úterý zahájila svou činnost. Prakticky do konce února, tedy do včerejška měli myslivci své trofeje doručit do budovy okresního mysliveckého spolku, kde se od 7. do 15. dubna uskuteční i výstava trofejí.
Podle předsedy komise Bohumíra Urbana se hodnotí jak srnčí, tak i černá zvěř a dále šelmy - lišky a jezevci.
"Každá trofej dostane na svůj štítek označení. Zelený puntík znamená správný odstřel, červený nesprávný a zcela výjimečně se dává i modrý, a to ve sporných případech. Vlastně se hodnotí podle trofeje, jaký kus byl střelen, v jaké věkové kategorii a mělo by se jednat o jedince, který by neměl být puštěn pro nějaký problém do chovu," vysvětluje Urban.
U takzvaných medailových trofejových kusů se přihlíží k tomu, že třeba srnec kulminuje, co se týče paroží, v šestém roce a pak už je předpoklad, že se zase bude zkracovat. "My ale apelujeme na myslivce, aby je lovili až v říji, aby ještě po sobě tito srnci mohli naposledy nechat potomstvo," doplňuje Urban.
Chovatelské přehlídky trofejí okresní myslivecký spolek pořádánepřetržitěodroku 1969, i když i před tím byly, ale nepravidelně. Z důvodu místa nejsou v posledních 30 letech vystavovány trofeje srnců v 1. věkové třídě, které byly hodnoceny jako správný odstřel. Trofeje 1. věkové třídy s nesprávným a nerozhodným odstřelem vystaveny jsou.
Na panelech bývá vystaveno na 500 kusů srnčích trofejí, až 30 muflonů a jelenů, kolem 60 trofejí daňků a pak zbraně černé zvěře a lebky lišek a jezevců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.