Přihlásit

Travič má na kontě další oběť. Otrávil psa turistům (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další pes pozřel návnadu pod Hazmburkem. Stane se výlet na oblíbený hrad obávaným turistickým zážitkem?

Litoměřicko
"Otrávených psů neustále přibývá. Já sám jsem již zaznamenal šest případů. Čtyři z toho se nám podařilo zachránit, zbylí dva psi bohužel zemřeli. Nedokážu však posoudit, kolik dalších zvířat následkem otravy v blízkosti Hazmburku uhynulo," uvedl veterinář Marek Káninský, který u obce Slatina zaznamenal tento víkend další případ otráveného psa. Travič pokračuje, policie čeká, krajská veterinární správa nekoná, obec spoléhá na upozornění medii a rozhlasem. A přitom - jed neohrožuje pouze zvěř, ale také člověka. "Pravděpodobně se jedná o silný jed účinkující na nervovou soustavu. Ten může být nebezpečný i pro člověka. Usmrtit by mohl dítě," upozornil již při výskytu prvních případů otravy veterinář Káninský. Tuto sobotu došlo k otravě dalšího psa - šestiměsíčního foxteriéra dvou turistů, kteří se procházeli poblíž obce Slatina. Majiteli byl pár muže z Kanady a ženy z Irska pracující v Praze. Pes díky včasnému zásahu veterináře přežil. Takové štěstí neměla o víkendu kočka ležící uhynulá několik metrů od místa otravy foxteriéra.
Celou věcí otrávených zvířat se v současné době zabývá také Policie ČR. Jak Deník již dříve upozornil - majitelé psa, který otrávenou návnadu pozřel před dvěma týdny, podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Zajistili zároveň návnadu a předali jí do rukou libochovické policie. Žádný posun však doposud nenastal. "Policie k této věci nepřijala pro tuto chvíli žádná nová oznámení. Vyšetřování bude moci pokračovat teprve po doručení odborné expertizy laboratorního vyšetření vzorků odebraných ze zajištěné návnady," informovala mluvčí Policie ČR Litoměřice Pavla Kofrová. Dalším orgánem, který byl na problém otrávených zvířat již několikrát v minulosti upozorňován, je Krajská veterinární správa. Ta však prý nemá kompetence se ve věci angažovat. "Máme informace, že se případy vyskytly. V naší kompetenci však není vydávat žádná upozornění. Můžeme podávat vyhlášky či ohlášení pouze v případě, kdy se jedná o nákazu. Nejsme povinni činit jakákoliv jiná opatření - to záleží buď na obci či nějakém občanském sdružení. Věcí se má zabývat Policie ČR," vysvětlila mluvčí Krajské veterinární správy Lenka Hanušová.
Kdo bude tedy celou věc řešit tak, aby nedošlo k další otravě psa, kočky, divoce žijícího zvířete či dokonce člověka?Policie pátrá po pachateli, Krajská veterinární správa eviduje případy, ale žádný z těchto orgánů ve věci dále nepostupuje tím způsobem, aby návštěvníky této hojně navštěvované turistické oblasti na nebezpečí upozornil. Veterinární správa odkázala na obec. Zeptali jsme se tedy starosty obce Slatina, kde se stal poslední hlášený případ, zda bude ve věci podnikat nějaké kroky.
"Obec nemá pro tento účel vyhrazené peníze v rozpočtu. Naše občany jsme na tento problém upozornili několikrát prostřednictvím rozhlasu, bylo to v novinách i v televizi. Oznámení viselo také na naší vývěsce. Turisté si mají své psy držet na vodítku, jak ukládá vyhláška," poradil starosta Slatiny Josef Škobis.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.