Přihlásit

Tetřevy chrání cedule (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzácného tetřeva hlušce i další ohrožená zvířata na Šumavě a v Bavorském lese nově chrání cedule, které upozorňují návštěvníky, aby se chovali spořádaně. Pro přežití tetřeva a některých dalších živočichů je totiž velmi důležitá také ohleduplnost lidí při túrách na sněžnicích a lyžích.
"To platí hlavně pro kurovité ptáky. Kromě tetřeva hlušce je to například jeřábek lesní žijící v horských oblastech Šumavy a Bavorského lesa," vysvětluje referent Správy Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Bečka.
Na nových informačních tabulích je v českém a německém jazyce vysvětleno, proč by se návštěvníci měli chovat ohleduplně. "Turisté a lyžaři mohou k záchraně tetřeva přispět tím, že se ve výše uvedených územích budou pohybovat pouze po vyznačených cestách. Nebudou se tam zdržovat v noci, za svítání a soumraku a své psy budou vodit na vodítku," nabádá Bečka.
Tetřevovití ptáci jsou na náročné zimní podmínky dobře adaptováni. Aby šetřili energii, omezují své aktivity na minimum. Neopatrné vstupování do těchto míst však může tuto křehkou rovnováhu narušit. "Vyplašený jedinec při úprku spotřebuje velké množství energie, kterou může v zimě nahradit jen velmi obtížně. Časté plašení proto vede k oslabení jedince, které může vést až k jeho úhynu," popisuje Anette Lafaire z Přírodního parku Horní Bavorský les.
Na tabule mohou návštěvníci Šumavy narazit v severozápadní části Šumavy. V okolí Přírodní rezervace Malé Javorské jezero, Ptačí oblasti Malý a Velký Javor, Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, Přírodní památky Královský hvozd a v okolí Nového Brunstu a Můstku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.