Přihlásit

Škody po chráněném rysovi stát nezaplatí (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovatelé muflonek, jež zahubila šelma, se náhrady újmy nedočkají

Kaplicko
Rysa musíme chránit, ale když kvůli němu uhynou naše zvířata, nikdo nám nedá ani korunu.
Takto nyní hovoří chovatelé muflonů, jejichž stádo si v oboře mezi Omleničkou a Vracovem u Kaplice v únoru vyhlédl rys ostrovid. Ačkoliv svým řáděním napáchala přísně chráněná šelma chovatelům škodu za tisíce korun, odškodnění od státu se nedočkají.
Bezprostředně po útoku rysa požádal chovatel Vladimír Boledovič příslušné úřady o finanční satisfakci. "Přidal jsem i potvrzení od veterináře, z něhož je jasné, že dvě muflonky s největší pravděpodobností usmrtil právě rys. Dostalo se nám ale odpovědi, že na peníze nárok nemáme," postěžoval si Vladimír Boledovič. Mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová však vysvětlila, že škodu způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy poskytuje stát jen za podmínek, které stanovuje příslušný zákon.
"Podle tohoto zákona se náhrada poskytuje pouze v případech, jde­li o škodu způsobenou na vymezených domestikovaných zvířatech," uvedla Kateřina Koželuhová.
"Mezi tato zvířata ovšem muflon nepatří, chovateli tudíž nárok na náhradu škody nevznikl," dodala mluvčí s tím, že pro účely zákona se domestikovanými zvířaty rozumí například skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež či králíci a kožešinová zvířata.
Vladimír Boledovič si však myslí, že tento zákon do jisté míry koliduje s ústavou. "V té se totiž píše, že majetek je nedotknutelný. Jenže jak máme bránit svůj majetek proti rysovi, který je chráněný, a tak munemůžeme nijak ublížit?A když už tedy nemůžeme ochraňovat to, co nám patří, nedočkáme se ani odškodnění," kroutil hlavou chovatel. Že v oboře u Kaplice s největší pravděpodobností útočil rys, potvrdil před časem i kaplický veterinář Josef Keclík, jenž muflonky v oboře viděl. "Jedna měla stržený vaz, ta druhá protržené krční žíly a vyžrané vnitřnosti. Kdyby útočil pes, muflona by strhl za zadní běhy. To se ale tady nestalo," vysvětlil Josef Keclík.
Výskyt rysa v regionu potvrdil i nedávný případ, kdy rysí mládě minulou středu nepřežilo na silnici mezi Vyšším Brodem a Studánkami náraz auta. Řidič, který zvíře srazil, z místa ujel. Rysa u silnice si ale všiml jiný motorista, který z Vyššího Brodu směrem na Studánky projížděl.
V první chvíli si prý myslel, že míjí psa. Když pak přišel blíž, nestačil se divit. Na místo proto raději přivolal policejní hlídku. Uhynulou šelmu si pak k dalšímu zkoumání převzali pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti a Národního parku Šumava.

Zákon o rysech
* Je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů, zejména je chytat, chovat v zajetí, rušit, zraňovat nebo usmrcovat.
* Není dovoleno sbírat, ničit, poškozovat či přemisťovat jejich vývojová stadia nebo jimi užívaná sídla.
* Je též zakázáno je držet, chovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat, nabízet za účelem prodeje nebo výměny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.