Přihlásit

Trofejí bylo na Slovácku méně (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na rozdíl od předchozího roku ovšem získalo jedno srnčí paroží zlatou medaili

Uherské Hradiště
Bezmála tisíc trofejí, které předložili myslivci z Uherskohradišťska z vloni ulovené spárkaté zvěře a šelem, prošlo od čtvrtku do soboty rukama osmnáctičlenné komise mysliveckých odborníků.
Jejich úkolem bylo posoudit podle předložených trofejí stav zvěře v devadesáti honitbách okresu. Každé paroží jelenů, daňků, srnců, toulce muflonů, zbraně černé zvěře a lebky jezevců a lišek museli myslivečtí komisaři změřit pásmem s přesností na 0,1 centimetru, zvážit s odchylkou na jeden gram a zjistit jeho objem. "Hodnocení trofejí, které předchází dubnové chovatelské přehlídce ve Vlčnově, má svoji smysluplnost nejen pro potřeby nás myslivců, ale i pro veřejnost, aby věděla, jak se zvěří hospodaříme," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Karel Blahušek.
"Na přehlídce ve Vlčnově ukážeme myslivcům i veřejnosti nejen trofeje, ale také jim nabídneme souhrn informací o poznání a kvalitě zvěře v okrese," sdělil Petr Šimčík, vedoucí oddělení výkonu státní správy životního prostředí Městského úřadu v Uherském Brodě.
Podle něj byl v loňském roce uloven nižší počet některých druhů zvěře."Lov byl pro nimrody trochu komplikovanější, protože zvěř měla dostatečné množství žíru, takže byla více rozprostřena po lesích. "Na poklesu stavů srnčí zvěře v podhorských oblastech Karpat i Chřibů se určitým způsobem podepsalo zemědělské hospodaření, černá zvěř, ale také vyšší návštěvnost lidí, kteří zvěř ruší," posteskl si Šimčík. Přesto byl spokojený s kvalitou srnčích trofejí. Zatímco vloni byly na chovatelské přehlídce pouze dvě srnčí trofeje s hodnotami stříbrné a tři bronzové medaile, letos bude ve Vlčnově k vidění jedna trofej oceněná zlatou medailí, tři stříbrnou a jedenáct bronzovou.
"Úroveň hodnoty mufloních trofejí se proti předloňskému roku o něco zvýšila. Dvoje toulce muflonů byly ohodnoceny zlatými medailemi, pět stříbrnými a pět bronzovými," neskrýval radost Šimčík. Návštěvníci chovatelské přehlídky se mohou těšit i na medailová paroží daňků. Dvě z nich budou mít hodnotu zlaté, dvě stříbrné a devět bronzové medaile.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.