Přihlásit

Český projekt na ochranu beskydských šelem soutěží se světovou konkurencí (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Projekt na ochranu velkých šelem v Beskydech se dostal do užšího výběru v mezinárodní soutěži, kterou pořádá evropská outdoorová asociace. O vítězi nyní rozhoduje hlasování na internetu, v němž s beskydskými medvědy, vlky a rysy soutěží třeba nosorožci v jižní Africe, nebo vzácný druh papouška v Kolumbii.

O ochranu šelem na hranicích České a Slovenské republiky usiluje olomoucká pobočka Hnutí Duha. Projekt, jenž bude podpořen, vybírá nezisková organizace European Outdoor Conservation Association, kterou založily firmy podnikající v outdoorovém sektoru. Českým členem asociace je firma Rock Point. "Je pro nás velmi motivující, že máme možnost pracovat s velmi kvalitními projekty, jako je tomu i v letošním roce v případě projektu ochrany vzácných šelem v Beskydech. Pevně věříme, že s masivní podporou české veřejnosti tento projekt zvítězí ve veřejném hlasování a získaný grant výrazně pomůže při realizaci projektu," uvedl v tiskové zprávě Tomáš Skala ze společnosti Rock Point.

Podle Hnutí Duha patří mezi hlavní cíle jejich projektu snížení rizika pytláctví v Beskydech a získání přesnějších informací o migraci velkých šelem na česko-slovenském pomezí. K tomu by měly sloužit zejména vlčí a rysí hlídky v terénu. Aktivisté by rovněž chtěli zvýšit povědomí místních obyvatel, turistů i žáků na školách o úloze a významu velkých šelem. Součástí projektu má být i ochrana migračních koridorů velkých savců a zajištění trvalé průchodnosti krajiny v klíčové oblasti migrace velkých šelem v Jablunkovském průsmyku. Dalším cílem je pak zajišťování problematických kontejnerů na odpad proti synantropním medvědům.

O vítězství v soutěži, která je rozdělena do tří kategorií se ucházelo 74 návrhů. Do užšího výběru se jich nakonec dostalo sedmnáct. Šest z nich je ve stejné kategorii jako ochrana beskydských šelem, tedy Nature (Příroda). Dalšími uchazeči jsou nosorožci v jižní Africe v rezervaci Somkhanda, u nichž se v rámci projektu navrhuje jejich podrobné sledování prostřednictvím GPS zařízení v jejich rohu. O ochranu se rovněž uchází vzácný druh papouška (Hapalopsittaca fuertesi) v Kolumbii, jenž byl dlouho považován za vyhynulého. V roce 2002 se ho ovšem podařilo znovuobjevit v horách střední Kolumbie na dvou malých územích. V rámci projektu by ochranáři chtěli vykoupit pozemek těsně sousedící s rezervací pro ochranu papouška.

Čtvrtým soutěžícím jsou ochranáři irských rašelinišť, která jsou v obrovské míře těžena a rašelina z nich je používána jako palivo. Zvítězit by mohla i ochrana pand červených v Indii. Autoři příslušného projektu chtějí v oblasti jejich výskytu provádět výzkum a monitoring a případně zabránit zničení nejdůležitějších oblastí, kde žijí. V úvahu tak přichází třeba nahrazování topení dřevem alternativními energiemi nebo reintrodukční program do jiných oblastí. Šestým projektem je ochrana balkánského poddruhu kamzíka, a to zejména snahou o snížení pytláctví a propagováním přírodní turistiky v pohoří Rila a dalších národních parcích.

Hlasování začalo 24. února a pokračovat bude až do 1. dubna. Podle Hnutí Duha je český projekt v současné době na druhém  místě. "Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor. Je pro nás velkým závazkem, že v silné konkurenci se náš projektu dostal až do finále a že se těší i slušné podpory veřejnosti. Soutěž však pokračuje a pomoci nám může každý hlas," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.