Přihlásit

Lesníci poukazují na nedostatek vysoké zvěře v oblasti Chřiby (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Michaela OCHOTSKÁ, moderátorka

Kritický nedostatek vysoké zvěře nyní pozorují lesníci v oblasti Chřiby na střední Moravě.

Pavel DUMBROVSKÝ, moderátor

Ti tvrdí, že tam dochází k vybíjení této zvěře způsobem, který neodpovídá myslivecké etice. Jeleni a laně jsou lákáni na krmivo do polí a poté postříleni.

Michaela OCHOTSKÁ, moderátorka

Něco takového ale místní úřady jednoznačně popírají.

Kateřina PICHALOVÁ, redaktorka

Na jelena v oblasti Chřib, jak tvrdí lesníci, hned tak nenarazíte. Posledních pár kusů je navíc podle nich ve velikém ohrožení.

Miroslav STRUHA, ředitel Lesního družstva Osvětimany

Čím dál víc se to snižuje a já jsem přesvědčený o tom, že, že teda se stává vysoká ohroženým druhem tady v této oblasti.

Kateřina PICHALOVÁ, redaktorka

Poslední sčítání, ke kterému došlo 3. března, ukázalo, že v místních lesích se pohybuje zhruba 20 kusů vysoké zvěře. Podle lesníků by jí ale mělo být minimálně dvakrát tolik. Místní úřady naopak tvrdí, že vysoké je zde nadbytek. V normě je maximálně 13 kusů.

Stanislav KŘENEK, vedoucí odboru životního prostředí, Uherské Hradiště

Když říkají, že by tam jí mělo být trojnásobek, tak říkám, že to je nesmysl a měla by tam být třetina toho, co nasčítali.

Kateřina PICHALOVÁ, redaktorka

Daleko závažnější problém je ale způsob, jakým jsou zvířata podle některých lesníků vybíjena.

Miroslav STRUHA, ředitel Lesního družstva Osvětimany

Nemám nic proti tomu, aby se lovila vysoká zvěř v lesních honitbách, ale aby se tloukla vyloženě na poli, aby se tam vozily hromady krmiva kvalitního a ta zvěř vycházela k tomu a tam skončila, prostě to je velice špatně, to je nehumánní a je to, je to otřesný.

Jan PÁŠMA, mluvčí Městského úřadu Uherské Hradiště

Osobně s takovým konáním lidí bych samozřejmě silně nesouhlasil, ale nám na odboru životního prostředí není známo, že by se něco takového dělo, ani nám nikdo neoznámil narušení zákona.

Kateřina PICHALOVÁ, redaktorka

K hromadnému masakru daňků kvůli přemnožení došlo před třemi roky v oboře Radějov. Podle očitých svědků byla zvěř střílena v době hájení a mezi padlými kusy byly i březí samice.

Josef HRBÁČEK, myslivec, bývalý správce obory

To je myslivecký zločin a je to myslivecká prasečina.

Kateřina PICHALOVÁ, redaktorka

Nájemce obory byl tehdy paradoxně potrestán pokutou za to, že zvěře nepostřílel mnohem víc. Kateřina Pichalová, televize Nova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.