Přihlásit

Venkov čeká na zásadní změny (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Vzájemné vztahy mezi vlastníky pozemků a myslivci, co si budeme nalhávat, nejsou zrovna nejlepší. Podle zemědělců je třeba změnit celý systém myslivosti a také konečně vyřešit majetkové poměry na venkově. "Je třeba urychlit komplexní úpravu půdy a vrátit sedlákům jejich pozemky de iure, ale i de facto," říká Jiří Dobrovolný z Klučova, který hospodaří na 113 hektarech zemědělské a lesní půdy a na 14 rybnících a zastupuje svaz vlastníků půdy a sdružení vlastníků honebních pozemků.
Teprve až budou všechny majetkové věci vyřešeny, mohou se sedláci s klidnou duší věnovat regeneraci krajiny. S tím souvisí i myslivost. Řídí se prakticky podle pravidel nastavených v roce 1952, kdy byla zcela jiná situace než dnes. Honitby se rozkládají, zcela pochopitelně, na soukromých pozemcích a povětšinou je užívají myslivecká sdružení. "Nemáme prakticky žádný vliv na to, co se na našich pozemcích děje," říká Jiří Dobrovolný. Jako příklad uvádí divoká prasata, která ve velkém řádí na polích. "Nějaké náhrady je téměř nemožné se dovolat," tvrdí Dobrovolný. Všeobecně se ví, že to chce změnu zákona. Tu přislíbil i ministr zemědělství Petr Bendl. "Postavení vlastníků oproti myslivcům by mělo být posíleno," tvrdí ministr. Podle jeho slov by měl být nový zákon o myslivosti připraven ještě letos. "Legislativu máme připravenou a jsme schopni ji panu ministrovi poskytnout," prozradil Jiří Dobrovolný.
Co vlastně sedláci chtějí? Prakticky nabourat celý dosavadní systém. "Chceme honitby tak, aby je byl vlastník schopen lovecky uhlídat. Také se musí zmenšit lány a znovu vybudovat vodoteče, remízky a meze," vysvětluje Dobrovolný. Podle Petra Bendla je nutné v novém zákoně řešit přednostně systém vymáhání škod způsobených zvěří zejména na polních kulturách. A také vztahy vlastníků pozemků, jejich nájemců a myslivců. V tom je s vlastníky půdy za jedno.
Vlastníci pozemků přístup ministra Bendla vítají s tím, že je nutností uvést venkov do právní roviny s naší krajinou. "Naše zemědělství, soukromé lesy a rybníky vzešly z průhledného, zákonně nabytého majetku, který je zakotven v listině základních práv a svobod, zaručující rovnost v právech, což současná společnost přehlíží. To už dál nelze tolerovat," říká Jiří Dobrovolný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.