Přihlásit

Do Brna se sjedou zemědělci, lesníci a myslivci (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už jen dny zbývají do začátku mezinárodního veletrhu Techagro, který spolu se Zemí živitelkou tradičně patří mezi největší zemědělské události roku. Letošní veletrh startuje v sobotu 31. března a potrvá do středy 4. dubna.
Brněnský výstavní areál se všemi třinácti pavilóny a přilehlými venkovními plochami zaplní téměř sedm set vystavovatelů ze dvaceti zemí.
Letošní veletrh Techagro naváže na vydařené poslední dva ročníky jak v zastoupení vystavovatelů, tak v atraktivitě doprovodných programů. "Z hlediska rozsahu výstavní plochy dosáhneme dokonce rekordu, protože komplex všech čtyř agrárních výstav Techagro, Animal Vetex, Silva Regina a nově Biomasa obsáhne více než 67 000 m2," uvedl ředitel veletrhu Jan Kuběna.
Kromě novinek v expozicích vystavovatelů obohatí výstavu Techagro letos obzvlášť nabitý doprovodný program. "Návštěvníci se mohou zúčastnit řady odborných seminářů a setkání, které probírají aktuální problémy českých zemědělců zejména v kontextu s budoucí zemědělskou politikou EU a ČR. Najdete zde také celou řadu naučných a zábavných programů pro dospělé i malé diváky. Například jen v pavilónu Z to bude populárněnaučná soutěž "Poznejte naše dřevo", myslivecká kuchyně s ukázkami zpracování kančího masa, budou se promítat ukázky z filmu Cesta do lesa, který se chystá do kin, a společně budou probíhat rozhovory s hlavními protagonisty filmu a mnoho dalšího," dodal Kuběna.

Program obohatí také profesní organizace
Veletržní nabídku obohatí i řada odborných akcí a seminářů, které uspořádají nevládní profesní zemědělské organizace. Agrární komora ČR pořádá na veletrhu několik seminářů. Největší z nich proběhne v úterý 3. dubna v rotundě pavilónu A, kde se uskuteční setkání zemědělců s představiteli politických stran.
Zemědělský svaz ČR chystá konferenci s názvem Sociální dialog a pracovní právo v zemědělství. Hovořit se bude o kolektivní smlouvě vyššího stupně v zemědělství s návazností na problematiku úrovně odměňování zaměstnanců v zemědělských podnicích.

Včelařství, myslivost a mnoho dalšího
Každý pavilón brněnské výstavy Techagro bude něčím zajímavý. Tak například pavilón zvířat s označením H obsadí na tři sta kusů skotu, oveček, koz a prasat. Včelařský pavilón E nabídne vedle pomůcek pro včelaře i široký výběr medu, včelích produktů, medoviny a medových dobrot.
Myslivecký pavilón Z bude velkou přehlídkou mysliveckých potřeb a oblečení, loveckých zbraní, střeliva a optiky. Každého, kdo sem vstoupí, potěší lovecké sbírky, dekorace, stavby, lovecký nábytek a samozřejmě také trofeje. Myslivci jich přivezou okolo 1300. Kromě srnčí zvěře budou vystaveny rovněž trofeje jelenů, daňků, muflonů, divočáků a šelem.
Nejmenší z pavilónů s označením Y se promění ve stáj pro koně, poníky a miniaturní koně s výškou do jednoho metru (plemeno mini horse). Ti jsou na veletrhu vůbec poprvé a v sousedící venkovní aréně pobaví velké i malé návštěvníky po celou dobu veletrhu v zábavné show, v přehlídkách různých stylů jízdy, soutěžích a v komunikačních hrách se zapojením diváků.
Největší haly brněnského areálu ovšem zaujme zemědělská a lesní technika. Firmy představí nejmodernější modely traktorů, sklízecích mlátiček a řezaček, technologie pro živočišnou výrobu i stroje a zařízení pro práci v lese. Na své si jistě přijdou drobní farmáři a zahrádkáři, neboť zde najdou malou zemědělskou mechanizaci, sekačky, malotraktory, techniku pro údržbu zeleně, ale také osivo, sadbu, agrochemii a ruční zahrádkářské nářadí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.