Přihlásit

Brněnské výstaviště finišuje před zahájením agroveletrhů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ruchem na nejvyšší úrovni žije v těchto dnech areál brněnského výstaviště, kde se od soboty do středy vždy v době od 9 do 18 hodin ve všech pavilónech a na většině volných ploch pod širým nebem uskuteční letos největší veletržní akce - čtveřice zemědělských a lesnických veletrhů.
Ty se konají každé dva roky a i díky množství vystavených živých zvířat patří ke stále navštěvovanějším nejen odbornou, ale i laickou veřejností.
Jeden z nejvýraznějších diváckých taháků se připravuje v obrovské rotundě pavilónu Z, kterou obsadily veletrhy myslivosti Silva Regina. Letos se konají pod heslem Myslivec není jen lovec a lesník není jen dřevorubec.
"Vytvoření tak rozsáhlé expozice s takovým množstvím vystavovaných originálů by nebylo možné bez úsilí mnoha lidí, kteří se na tom s námi podílejí. I přes to, že už máme za léta značné zkušenosti, vždy to vyžaduje velké nasazení," vysvětlil Právu jeden z organizátorů výstavy Jaroslav Pospíšil.
Pavilón mimo jiné nabídne řadu unikátních předmětů. K vidění bude například největší trofej zubra na světě, obří a jen výjimečně pro veřejné účely vystavované jelení paroží ze sbírek rodu Schwarzenbergů, které patří mezi nejhodnotnější na světě.
V expozici, která je letos zaměřena na známý rod Schwarzenbergů, bude k vidění vedle funkčních kočárů například i automobil Tatra 12 z roku 1929 ve speciální úpravě pro jízdy do lesa. Rozsáhlé budou expozice zbraní, ale i třeba pomůcek pro práci v lese či strojního zařízení na řezání a zpracování dřeva. Protože k myslivosti patří i střílení, může si to každý vyzkoušet na laserové střelnici.
Veletrhy doprovodí také soutěž dřevařů ve zručnosti s motorovou pilou, ukázky likvidace a využití biomasy a mnoho dalšího. Akce se letos účastní také zatím největší množství včelařů, jejichž odvětví se i přes černé prognózy stále mírně rozvíjí.
V doprovodných programech se bude jednat o rozvoji zemědělství i o používání antibiotik v chovech hospodářských zvířat. Těch bude na veletrhu přes 300, včetně jen metr vysokých minikoní či trojrohých ovcí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.