Přihlásit

Interpelace na členy vlády (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslanci KSČM pravidelně interpelují premiéra Petra Nečase (ODS) i ministry jeho vlády. Tentokrát jsme vybrali dotazy Zuzky Bebarové-Rujbrové a Pavla Hojdy.

Hrozí přenos Aujeszkyho choroby

Virové onemocnění Aujeszkyho choroba u nás byla potlačena v chovech domácích prasat. Proto se odstoupilo od jejich další vakcinace. Bohužel, zřejmě také od vývoje vakcíny, která by mohla být podána jiným zvířatům, na které je choroba přenosná. Dnes se nemoc podle mých informací vyskytuje na většině území ČR u 20 až 30 % populace divokých prasat.

Jen dospělá prasata tuto jinak smrtelnou nemoc většinou přežijí, a také dále šíří. Virus se přenáší kontaktem, krví i předměty, s nimiž přišlo nemocné zvíře do styku, a přežívá i více než měsíc. Ohrožena je myslivecká kynologie, chovatelé se obávají účasti psů na naháňkách a dosledech, ohroženi jsou i domácí mazlíčci na vycházkách, volně žijící zvířata nebo ta na pastvě. V případě nákazy postižené zvíře do pěti dnů uhyne. Hrozí i zpětný přenos Aujeszkyho choroby do domácích chovů.

Jsou si ministerstvo a veterinární správa vědomy hrozby, kterou choroba představuje? Pracuje se na vývoji vakcíny, která by byla způsobilá chránit psy, kočky a další druhy zvířat? Kdy bude dostupná vakcína na trhu?

Až třetina vzorků je pozitivních

Ministr zemědělství Petr BENDL (ODS): Aujeszkyho choroba je virové onemocnění, rozšířené po celém světě. Nosičem nákazy jsou prasata, domácí i divoká zvěř, která nemají větší klinické příznaky, pouze potraty, kdežto ostatní zvířata silně trpí zejména nesnesitelným svěděním a ve vysoké míře následně umírají. ČR je úředně prostá této choroby od r. 1988, již v r. 1987 bylo dokončeno ozdravování chovu domácích prasat vakcinací určenou přímo prasatům a tento statut potvrdila i EK při vstupu ČR do EU. Člověku rizika nehrozí.

V posledních letech byly zaznamenány případy výskytu nemoci v r. 2003 a v r. 2004 a naposledy v r. 2011. Společným jmenovatelem byl přenos nemoci z divokého prasete na domácí zvířata, čímž se potvrdil hojný výskyt choroby u divokých prasat plošně v celé ČR - 20 až 30 % vyšetřených vzorků za r. 2011 bylo pozitivních. Léčení choroby se neprovádí. V úvahu by přicházela pouze vakcinace. Pro lovecké psy však vakcína zatím neexistuje, pokusy s vakcínou pro prasata nebyly zatím dostatečně účinné. O vývoji vakcíny pro lovecké psy se jedná mezi Státní veterinární správou, Ústavem pro kontrolu biopreparátů a léčiv a akciovou společností Bioveta, kde se snaží najít preparát, který by ochránil psí plemena. Bude-li k dispozici, může se přistoupit k vakcinaci loveckých psů. Nepředpokládá se však zatím plošné očkování, spíš jde o to mít na trhu k dispozici očkovací látku obdobně jako u psinky či vztekliny. Záležitost je marginální, nehrozí zamoření domácích zvířat ani loveckých psů.

Předpokládaná cena vakcíny není známa, ale zkušenosti např. z oblasti psinky říkají, že by se měla pohybovat kolem 300 Kč za vakcínu. Státní veterinární správa pracuje i na vyhlášce, kterou by upravila tuto oblast, a v okamžiku, kdy vakcína bude k dispozici, ji zahrneme do systému tak, aby ji majitelé psů byli schopni koupit.

Pane ministře, ohrožen může být i váš kůň!

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ: Já nepokládám tento problém za marginální. Sleduji ho dlouhodobě i na základě zkušeností svých známých, kteří už o psy při naháňkách a dosledech přišli. Apeluji na ministerstvo, aby na vývoji vakcíny intenzivně pracovalo zvláště, přeje-li si, aby myslivci tlumili černou zvěř. A nejde jen o psy a mysliveckou kynologii. Pane ministře, ohrožen může být i váš kůň.

Petr BENDL: Nechtěl bych, aby to vypadalo, že bychom situaci chtěli podcenit. Státní veterinární správa se situací zabývá. Má i konkrétní subdodavatele hledání vakcíny, abychom byli schopni zvířata před touto nemocí ochránit a dali šanci všem majitelům zvířat, kterých by se to mohlo dotknout, aby mohli své miláčky vakcinovat. Věřte, že mám svého koně natolik rád, že kdyby mu něco takového hrozilo, stejně úderně bych se ptal ministra zemědělství, kdy to bude. Příslušné státní úřady dělají maximum pro to, aby se vakcíny dobraly co možná nejdříve a zároveň aby pro vakcínu byla dostatečně upravena legislativa. Aby byla rychle dostupná pro všechny, kteří se chtějí svým mazlíčkům v tomto ohledu věnovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.