Přihlásit

K pokácení stromů se hlásí myslivci (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrožský lesík vytěžili členové mysliveckého sdružení Roháč v Blatnici pod sv. Antonínkem. Údajně však jde o velké nedorozumění

Slovácko – Uherskému Ostrohu někdo před pár dny pokácel dvě stovky vzrostlých javorů a jasanů. Případ se po oznámení tamního městského úřadu dostal až k policii. Nyní se ukázalo, že více než padesát let staré stromy pokáceli myslivci z Blatnice pod Svatým Antonínkem a že za vším stojí nejspíš velké nedorozumění. „V lesíku pořezali a odvezli vše, jen stromy po jeho obvodu nechali netknuté,” sdělil v začátcích případu mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Proti tomu se ale myslivci z blatnického sdružení Roháč brání. Podle jejich předsedy Antonína Křápka šlo o stromy, které sami myslivci vysadili v roce 1965. „Není to les, ale remízek, který se tehdy vysadil kvůli zvěři. Bylo to na poli, kde jsou obrovské lány a zvěř se neměla kde schovat. Vyrostl tam remízek, který byl momentálně hustý, a zvěř do něj nechodila. Byl pro ni příliš studený,” vysvětlil důvod, proč se myslivci k probírce rozhodli, Křápek. Jak totiž uvedl,aby mohla zvěř remízek využívat, musel být prosvětlený. „Nešlo nám o dřevo, to my nepotřebujeme, šlo nám oto,aby se zvěř do míst dostala a měla tam potravu i krytinu. Nejde přitom jen o srnčí, ale i o ptáky a zajíce. Remízek totiž sousedí s vinicemi, do kterých se zase stahují zajíci. Vinaři si nám pak stěžovali, že jim tam dělají škody,” uvedl Křápek s tím, že jde o pozemkové nesrovnalosti. Vdobě, kdy se totiž remízek vysazoval, podle něj patřily pozemky Blatnici pod Svatým Antonínkem. Nyní se nachází v katastrálním území Uherského Ostrohu. „Otázkou je, jaké bylo další majetkové vyrovnávání. Škodu způsobili nám na našem katastru v území ostrožské Předměstí,” reagovala starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská.

Město Uherský Ostroh si škodu, která zahrnuje i vysazení nových stromů, vyčíslilo na šedesát tisíc korun. „Město zatím žádné oficiální vyjádření z jejich strany neobdrželo. Jestli bude možné s nimi vést nějaké jednání a vše si vysvětlit a najít nějaké přijatelné řešení, to se uvidí,” uzavřela starostka. Policisté v Uherském Hradišti sice vyšetřování případu stále neuzavřeli, potvrdili však, že újma se opravdu stala městu Uherský Ostroh. „Je nepochybné, že stromy byly pokácené na parcele, která patří Uherskému Ostrohu,” doplnil na závěr policejní mluvčí Aleš Mergental.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.