Přihlásit

Myslivci loni v regionu odstřelili přes tři stovky jelenů (Prostějovský večerník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žárovice/ Přehlídka trofejí spárkaté zvěře ulovené v loňském roce na Prostějovsku byla v sobotu a v neděli k vidění v kulturním domě v Žárovicích.

 

„Loňský rok nebyl pro lov hlavně černé zvěře právě příznivý. Z lesa totiž vylézala méně než obvykle, neboť v něm měla dostatek potravy. Byl totiž semenný rok buku a dubu," zmínil se hlavní organizátor Jiří Korhon z prostějovského mysliveckého spolku. Navzdory tomu mohli návštěvníci v Žárovicích obdivovat nespočet trofejí. K těm nejvýraznějším patřilo paroží jelenů ulovených na Drahanské vrchovině. „Loni bylo v tomto prostoru odstřeleno přesně 338 jelenů. Nejsilnější trofejí jelena, kterého ulovil v honitbě Březina, se mohl pochlubit Tomáš Valehrach. Nejsilnějšího srnce pak skolil Rudolf Štěpánek z honitby Tištín," vypíchl Jiří Korhon. Velký obdiv na přehlídce sklízela i díla Zdeňka Nadymáčka z Rychtářova, který myslivecké motivy kreslí technikou gravírování přímo na daňčí "lopaty". „Hodně času mi při tvorbě zabere přemýšlení, jak využít lopatu tak, aby vytvořená kompozice dávala nějaký smysl. Pak už mi to jde celkem od ruky, jednu takovou věc mám za den hotovou," zmínil se umělec, který svá výjimečná díla prodává skutečně do celého světa. Sobotní program oživilo vystoupení špičkových mysliveckých trubačů z Lipníku nad Bečvou, kteří zahráli průřez mysliveckou hudbou od 18. století do současnosti. Podobné uznání jako vystavené trofeje, obrazy i hudba sklidila rovněž tradiční myslivecká kuchyně. V poledne se k pultíku, kde se prodával srnčí guláš, svíčková a řízky táhla neobyčejně dlouhá fronta. „Jen za sobotu jsme prodali kolem pěti set porcí," hlásil starosta Plumlova a tradiční šéfkuchař na podobných akcích Adolf Sušeň. V Žarovicích to prostě o víkendu stálo za to.

LOVU ZDAR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.