Přihlásit

V kraji pokračuje instalace pachových ohradníků (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za finanční pomoci Nadace Generali začal Moravskoslezský kraj s instalací pachových ohradníků proti zvěři na vybraných úsecích silnic.

Jedná se o několik tisíc ochranných prvků opatřených pěnou s pachem predátorů, které jsou rozmístěny podél silnic, které až o 80% snižují riziko střetu motorových vozidel se zvěří. Výsledkem společné dopravně-bezpečností akce Nadace Generali a Moravskoslezského kraje bude ochrana více než 200 km nejrizikovějších úseků. Celkové náklady na realizaci projektu dosahují částky 270 tisíc korun. Nadace Generali přispěla částkou 150 tisíc korun. Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu vyčlenil 120 tisíc korun.

„Pachové ohradníky nenahradí drátěný plot ani zeď a zvěř, pokud je štvána nebo jinak ohrožena, tuto zábranu překonává, ovšem s mnohem větší obezřetností, než je tomu u neošetřených úseků,” upozorňuje Marek Zajac, oblastní ředitel pojišťovny Generali. „Pachové ohradníky jsou i přesto jednoznačně považovány za nejefektivnější prostředek ke snižování počtu střetů vozidel se zvěří, což potvrzují výsledky loňského pilotního projektu Nadace Generali na Vysočině, kde na pokrytých úsecích klesl jejich počet až 80%,” dodává Marek Zajac.

„Na základě statistik dopravních nehod sledujeme vzrůstající trend střetů motorových vozidel s vysokou a černou zvěří s negativním dopadem na ohrožení bezpečnosti a zdraví účastníků silničního provozu a se vznikem značných materiálních škod,” konstatoval náměstek hejtmana Miroslav Novák a doplnil: „ V roce 2009 na silnicích v Moravskoslezském kraji došlo k 608 střetům, v roce 2010 to bylo již 842 těchto dopravních nehod. Proto jsme uvítali nabídku Nadace Generali a pustili se do společného projektu, jehož cílem je počet nehod se zvěří snížit.”

Pachové ohradníky jsou prostředky na bázi pachových repelentů, které vykonávají funkci pachových bariér. Aplikují se nástřikem na tyče nebo stromy a díky účinné látce, která obsahuje pach člověka nebo predátorů, např. medvěda, rysa, vlka, zabraňují zvěři vstupu do nežádoucích prostor.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.