Přihlásit

Zubří rodinka se brzy vydá do lesů okolo Ralska (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při pohledu na svítání ve ztichlé krajině bývalém vojenském prostoru v Ralsku na Českolipsku se vůbec nechce věřit, že se zde ještě ke konci minulého století proháněly sovětské tanky.

Nyní je v hlubokých lesích a rozsáhlých stepních lukách vystřídají obrněnci z říše zvířat. Už během Velikonoc se otevřou brány aklimatizační obory a osmihlavé stádo největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě, zubra evropského bude moc vyrazit do volné přírody.

„Zubr v naší přírodě nemá přirozeného nepřítele, je to sebevědomé zvíře,” varuje při otevírání vrat obory pracovník Vojenských lesů a statků Miroslav Zikmund, který se o zubry stará. Majestátní zubří rodinka, původem z polského národního parku, se po několika minutách čekání objevuje na vyšlapaném místě těsně pod kopcem, kam jim lesníci nosí krmení. „No já bych raději skutečně trochu couvnul,” vyzývá po chvíli s jasně slyšitelnou obavou v hlase Zikmund přítomnou mladou rozhlasovou reportérku, která se snaží na mikrofon zachytit funění jediného býka ve stádu. Statné zvíře budící respekt se přiblížilo na nebezpečně krátkou vzdálenost.

„Mě už jednou prohnal,” vysvětluje opatrnost mladý lesník a narychlo zvenčí zavírá před blížícím se zubrem bránu. Stačilo ale pár úderů klackem do brány a polekaný býk se vrátil zpět ke své rodince.

Lidé, kteří vyrazí na procházku do bývalého vojenského prostoru Ralsko, nemusí mít z podobného setkání strach. V zajetí jsou zubři přikrmováni a chrání si potravu, ve volné přírodě jsou plaší. Zaútočí jen v ohrožení. Jak se správně chovat v místech, kde se budou zubři pohybovat, napoví informační tabule u cyklostezek a turistických cest. „Základ je zachovat asi stometrovou vzdálenost a chovat se tiše,” upozorňuje Zikmund s tím, že zubři mohou zaútočit na volně pobíhající psy.

Stáda zubrů se v ČR pohybovala nejvíce v příhraničních oblastech, tedy i v okolí Ralska. Zubři v Čechách vyhynuli asi v 18. až 19. století vinou člověka. Nikoliv však kvůli lovcům, kteří se stali osudnými pro zubří vzdálené příbuzné, bizony v Americe, ale především kvůli odlesňování. V Evropě byl poslední volně žijící kus zastřelen v roce 1921, zachránit populaci zubra se podařilo díky několika kusům v zoo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.