Přihlásit

Projekt na ochranu šelem v Beskydech vyhrál mezinárodní grant (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochrana vzácných šelem v Beskydech včetně takzvaných vlčích hlídek může pokračovat. Olomoucké Hnutí Duha, která se problematice věnuje už deset let, zvítězilo v mezinárodní soutěži o grant evropské asociace outdoorových firem European Outdoor Conservation Association (EOCA) v hodnotě 30.000 eur (zhruba 741.000 korun). Uspělo v konkurenci 74 projektů, řekl dnes Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.

"Je to neuvěřitelný úspěch. Zpočátku jsme ani nevěřili, že bychom mohli uspět v tak silné konkurenci. Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor," uvedl Kutal.

Ve finále kategorie Nature, kterou podporuje německý National Geographic, soutěžilo celkem šest projektů z celého světa. O konečném pořadí pak rozhodla česká a světová veřejnost v hlasování na internetu, když dala projektu Hnutí Duha bezmála třetinu všech hlasů. O úspěchu projektu zřejmě rozhodly dosavadní zkušenosti, odborné výsledky projektu i originální metoda boje s pytláky takzvanými vlčími hlídkami.

"Do takzvaných vlčích hlídek se již zapojilo přes 100 dobrovolníků. Přestože v poslední době nemáme žádný potvrzený případ pytláctví, indicie o něm stále existují. Proto je přítomnost hlídek v lesích stále důležitá," uvedl Kutal. Podle něj grant pokryje zhruba 30 procent celkových nákladů v příštích dvou letech.

Součástí projektu je i mapování pohybu vlků a rysů na obou stranách česko-slovenské hranice i programy na školách a vzdělávací projekty v horských obcích. Zájemci z řad veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do práce vlčích hlídek, mají možnost vyplnit přihlášku na http://www.selmy.cz">

Podle Kutala se v Beskydech na česko-slovenských hranicích vyskytuje zhruba deset až 15 rysů. Vlci a medvědi se tam nyní pohybují spíše ojediněle, trvalý výskyt nebyl v posledních dvou letech potvrzen.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.