Přihlásit

Nad Velehradem kroužily tři desítky opeřených dravců (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velehrad
Trojice sokolníků z obecně prospěšné společnosti Zayferus, vlastnící největší sbírku dravých ptáků a sov v naší republice, na sebe v pondělí strhla pozornost 145 žáků a devíti učitelů ze Základní školy Velehrad. Přímo pod jejími okny připravili školákům ve spolupráci se třiceti přivezenými dravci zajímavou show.
"Děti a kantoři mohli obdivovat kupříkladu malého výrečka o váze sedmi dekagramů, poštolku, jestřába, raroha velkého, amerického orla bělohlavého či supa krahujového, který má rozpětí křídel tři metry a váží devět kilogramů," uvedl sokolník Jan Kučírek. Při výukovém programu, který zaujal školáky, jejich kantory i některé obyvatele Velehradu, mu sekundovali David Kuchař a Libor Burian. V hodinovém programu přítomní zblízka spatřili volně létající ohrožené dravce, kteří lovili různé kořisti. Nad hlavami jim nejprve neslyšně přelétl kalous ušatý. Pak zaútočila samička raroha jižního na kličkujícího zajíce, sokol lovil maketu bažanta a vrcholem ukázky byly lety orla bělohlavého či supa krahujového. "Do výukového programu a ukázek jsme zapojili také děti. Ty nejpozornější jsme odměnili pexesem a kalendářem s dravci. Kluci si mohli vypustit dravce z ruky, nebo si je na ni přivolat," informoval Kučírek. "Měl jsem možnost si vypustit ze zápěstí luňáka se slovy leť, luňáku, leť. Ale přivolat si ho s prosbou, aby se mi na ruku vrátil, to se mi nepodařilo," vrtěl hlavou žák šesté třídy Daniel Jurák. Spokojenější byl prvňák Patrik Jakeš. "Já jsem po výkladu sokolníka o dravcích správně odpověděl na jeho otázky a jako odměnu jsem dostal pexeso i nástěnný kalendář s dravými ptáky," tetelil se blahem Patrik Jakeš.
"Byla to vynikající programová nabídka sokolníků, kteří dětem ukázali, jaké pouto může vzniknout mezi dravým ptákem a člověkem," dal průchod pocitům z ukázky ředitel velehradské školy Radomír Válek. Podotkl, že akce sokolníků byla vhodným doplňkem přírodopisu a přírodovědy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.