Přihlásit

Stožáry už opeřence nezraní (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Energetici zabezpečili vedení vysokého napětí. Jen na Olomoucku to bylo 135 sloupů

Olomoucký kraj
Sloupy elektrického vedení v údolí Bystřice v Hlubočkách by už neměly vzít život žádnému dravému opeřenci. Energetici opatřili nebezpečné stožáry ochranami proti úrazu ptactva elektrickým proudem. Na Moravě během posledního roku zabezpečili padesát tři tisíc metrů vedení vysokého napětí nejen na Olomoucku, ale i na Kojetínsku a Frýdecko­Místecku.
"Nejvíce podpěrných bodů, a to tři sta třicet pět, jsme v posledním roce zabezpečili na Kojetínsku. Jde o více než sedmatřicet kilometrů dlouhý úsek vedení, procházející Tovačovem a Kojetínem a blízkým okolím uvedených měst," uvedl Jaroslav Lasoň, ekolog společnosti ČEZ Distribuce.
Energetici ošetřili i rozvody na Olomoucku, kde zabezpečili sto třicet pět sloupů - vedení o délce patnácti kilometrů napříč oblastmi Mariánské Údolí, Hlubočky a Hrubá Voda. "Smyslem opatření je zabránit zranění a úhynu ptáků, ke kterému může dojít při jejich dosednutí na vedení či při vzletu. Na severu Moravy došlo jen v posledním roce k osazení téměř pěti stovek podpěrných bodů vedení vysokého napětí, bezpečné území pro ptactvo se tak rozrostlo o dalších 53 kilometrů. Náklady na realizaci těchto opatření se vyšplhaly na více než tři a půl milionu korun," informovala mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.
Na vedení vysokého napětí vloni na Olomoucku uhynula samice raroha velkého, jeden z nejohroženějších druhů dravců Evropy. Pod sloupem našli ornitologové i uhynulou káni lesní a vránu šedou. Podle ornitologů šlo v tomto případě o nejnebezpečnější typ smrtící konstrukce rohového stožáru, protože nebezpečné vodiče visí blízko nad rovinnými konzolami, na které si ptáci s oblibou sedají.
"Úhyny ptáků na elektrických vedeních nejsou ničím novým, o možnostech zabezpečení jednáme s energetiky řadu let. Jak ale ukazuje i tento případ, reálná ochrana vedení je zatím stále velice nedostatečná," kritizoval tehdy ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.