Přihlásit

Něco málo zajímavostí o myslivosti v dubnu (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntál
Máme zde měsíc duben. Je to měsíc, kdy se příroda začíná probouzet intenzivněji ze zimního spánku. Co se děje se zvěří? Ta nám začíná přecházet do stadia přechodu na letní období. Začínají se měnit její potravní požadavky. Má vyčerpánu tukovou zásobu, kterou měla nachystánu na zimu. Proto by se mělo nyní zvěři předkládat dužnaté krmivo. To je řepa, mrkev, kedluben a podobně, které myslivci vypěstovali na zvěřních políčkách, uchovali je v krechtech nebo je nakoupili. Zvěřní políčka jsou volné nebo ohrazené pozemky, na kterých myslivci sejí či sadí rostliny potřebné pro přikrmování zvěře. U ohrazených políček se pěstují převážně přezimující odrůdy a v této době se políčka otevřou a zvěři se umožní okus těchto plodin. Nelze to však dělat trvale, ale postupně. Zvěř si na jaře toto krmivo bezpečně najde. Ale musí se jejich organismus postupně uzpůsobit na příjem letní stravy, aby netrpěla průjmy a neoslabovala se. Tím myslivci pomáhají i k zamezování škod na lesních a polních kulturách.
U spárkaté srnčí a jelení zvěře probíhá samcům tvorba paroží. Toto paroží je kostního charakteru. Na jeho vývoj má hlavně vliv pohlavní hormon testosteron, který aktivizuje přenos minerálních látek do paroží. A to tak, aby byl samec plně vybaven parožím na svou říji. U srnců je to přelom července a srpna a u jelenů září a říjen. Nyní je paroží jak říkáme, v lýčí. To je v podstatě kůže, která roste současně s parožím a chrání jej, pokud je ještě v růstu a měkké. Poté, co se vývoj paroží stabilizuje a ztvrdne, se přeruší cévy, které paroh vyživují a zvěř se začíná toho lýčí zbavovat otíráním o mladé stromky a keře. A to tak, že je doslova zbavuje kůry. Tím je dáno i zbarvení paroží. V našich podmínkách jsou v převážné míře jehličnany, a paroží je dohněda. Kdežto v Maďarsku je hodně osik a paroží se zbarvuje více dočervena. Ještě by bylo záhodno napravit jeden mýtus. Paroží u zvěře nepřirůstá každý rok o jednu výsadu, jak se mezi laiky traduje. Každý jedinec je biologicky od svých rodičů nějak naprogramován. Tomu odpovídá i tvorba paroží. Lze ji podpořit kvalitní stravou a minerálními doplňky. Ale to pouze okrajově. Jakmile věkem ubývá i pohlavního hormónu, tak ubývá i parožní hmoty. Zvěř je tak za vrcholem.
Srny mají zvláštní biologický rytmus a to je odložená březivost. Plod, který se zastavil na zimní období ve vývoji, začíná v této době aktivizovat svůj vývoj a v červnu bude připraven začít svůj život na zelené louce či v přítmí lesa. V minulém měsíci byl jeden z vrcholů mysliveckého roku. Okresní myslivecký spolek v Bruntále uspořádal každoroční hodnotitelskou přehlídku trofejí zvěře, která byla ulovena v minulém roce. Byly na ní k vidění trofeje jelenů, muflonů, srnců, divočáků, lišek, daňků. A to jak v členění z volné přírody, tak z jeleních a daňčích oblastí i z oborního chovu. Nejsilnější a medailové trofeje byly vystaveny na zvláštním panelu. Lze říct, že akce se vydařila a přišlo na ní i dost zájemců z laické veřejnosti.
A co se bude dít v nejbližší době v revírech? Myslivci se vyzbrojí hráběmi, dezinfekčním vápnem, sekerkami, pilami, hřebíky a vydají se provést úklid krmných zařízení. Důkladně vyhrabou okolí krmelců, vydezinfikují je vápnem, odstraní škody na zařízení. Prohlédnou posedy, kazatelny a žebříky. Vše opraví, eventuálně vymění. Tak, aby bylo vše bezpečné a v náležitém pořádku připraveno na loveckou sezonu, kdy 16. 5. nastává očekávaný den, kdy je ze zákona povolen odstřel srnců.
A co se bude dít dále v našem okolí? 20. dubna pořádá Městský úřad Bruntál Den země. Této činnosti se pravidelně zúčastňuje i Okresní myslivecký spolek. Představuje tam veřejnosti svou činnost a vyhodnotí nejlepší dětské malíře a výtvarníky, kteří se umístilinaprvníchmístechve výtvarné soutěži na téma Mé toulky přírodou. Vítězové obdrží drobné dárky a možná i více povědomí o tom, co se děje za hranicí jejich pokojíků a displeje počítačových obrazovek. Dne 28. dubna se v Razové uskuteční jarní svod psů loveckých plemen. Jde o pravidelnou kynologickou akci. Na ní se poprvé hodnotí mladí lovečtí psi. A to, co do vzhledu, zdravotního stavu, plnosti chrupu, osrstění. Chovatelé se tam dozví základní informace, zda je jejich pes vhodný k výstavním účelům, pro lovecké účely i základní veterinární informace. Rovněž začaly i pravidelné tréninky norníků v Zátoru.
Žádný článek v novinách však člověku nenahradí kontakt s přírodou. Proto - obout pevnou obuv a jít se kochat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.