Přihlásit

Vodáci mají i nadále utrum, a to je dobře! (Znojemsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V posledních vydáních Znojemska se opakovaně objevují ankety či reportáže s otevřeně kritickým postojem vůči vedení NP Podyjí, a to například kvůli postupnému likvidování nepůvodní zvěře (muflon) nebo kvůli kácení nepůvodních jehličnanů. Naposledy se do Tomáše Rothršckla a jeho kolegů opírají vodáci a jejich "příznivci" kvůli zákazu využití řeky Dyje pro vodní sporty. Svoji politickou polívčičku si přihřívá i jinak neviditelný starosta Znojma Gabrhel a naopak často se zviditelňující starosta Vranova Vedra. To, že by politici při představě jakéhokoliv navýšení zisku z turistiky klidně propůjčili národní park komukoliv, mě nepřekvapuje. Co mě naopak překvapilo, je srovnávání největšího českého NP Šumava s nejmenším NP Podyjí v přístupu k návštěvníkům obecně a k vodákům speciálně. Je to jako srovnávat hrušky s jablky nebo chcete-li, obra s trpaslíkem, v neposlední řadě pak jde o srovnání opravdového ekologa Rothršckla s odborníkem na vše, "broukem Pytlíkem" Stráským, který za svou politickou kariéru vystřídal několik ministerstev, až zakotvil v trafice zvané NP Šumava. Ale zpět k vodákům a k řekám. Zatímco Vltava je jednou z mnoha řek NP Šumava a je s omezením zpřístupněna pro vodní sporty (ostatní řeky NP Šumava jsou jím zapovězené), Dyje je jedinou a dominantní řekou NP Podyjí, kolem níž jsou koncentrovány nejhodnotnější první zóny parku.
Z těchto jednoduchých informací a z absence jakékoliv vodácké infrastruktury logicky vyplývá, že na Dyji v NP vodáci nemají co dělat!
Apeluji proto na všechny lidi, kteří mají rádi klenot Znojemska - NP Podyjí, aby nepodléhali krátkodechým argumentům zájmových skupin, jako jsou právě vodáci nebo třeba myslivci, a nezapomínali, že přes "obdivuhodný" názor ředitele NP Šumava Stránského vznikly národní parky nikoliv pro lidi, ale k ochraně přírody v její co nejpůvodnější podobě. Věřím, že právě o ochranu přírody se současné vedení NP Podyjí upřímně snaží a doufám, že tomu tak bude i nadále.
Daniel Hudeček, Znojmo


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.