Přihlásit

Klatovsko žloutne, alergici trpí (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řepka olejka trápí alergiky i lesní zvěř

Klatovsko
Řepka olejka, která je pro zemědělce na Klatovsku stále lukrativní záležitostí, zůstává pro alergiky i pro lesní zvěř zdrojem mnoha zdravotních komplikací.
"Každé jaro, když kvete řepka, mám rýmu, teče mi z očí, nemohu dýchat. Řepka mi působí velké zdravotní komplikace," říká Věra Drdová z Klatov. Není jediná. S přibývajícími plochami osetými řepkou roste i počet lidí, kteří v době jejího květenství trpí. "Máme řepku téměř za domem. Nepříjemně zapáchá a vnoučata mají kvůli ní zdravotní problémy," potvrzuje Božena Komorousová z Klatovska. Ordinace alergologů se v těchto dnech plní. "Řepka mána alergiky vliv vždy. Je to jedna z nejagresivnějších jarních rostlin. Obsahuje spousty pylu, který alergici snáší velmi špatně," říká klatovská alergoložka Helena Jiráková. Té se zvětšující žluté plochy v naší přírodě rozhodně nelíbí. Řepka je podle ní po zdravotní stránce problémovější než květy břízy, trávy a podobně.
Řepka způsobuje problémy i lesní zvěři, především pak srnkám. Srny okusují mladé výhonky řepky. Při větší konzumaci této plodiny má zvěř ale zažívací problémy, je zesláblá a malátná Může oslepnout a někdy dochází i k úhynu. "Ve vzrostlé řepce v plném květu pak nacházejí svůj úkryt i divoká prasata, která zemědělcům dělají velké škody," vysvětluje Pavel Martin z Okresního mysliveckého sdružení v Klatovech. Zemědělci však pěstování řepky hájí tím, že řepka je pro ně důležitou komoditou. "Na Klatovsku máme v letošním roce oseto 4900 hektarů řepky. Tato komodita je v dnešní době pro nás velice lukrativní záležitostí. Její pěstování je výhodnější než tradičních obilovin, protože výkupní ceny řepky se pohybují kolem 12 tisíc korun za tunu, což je někdy o 100 procent více než dostáváme za tunu obilí," říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová. "Pokud se vydaří řepka, získáme peníze, které nám vykompenzují jiné ztráty," souhlasí předseda Rolnického družstva Úhlava Dolany Josef Balín.
Uplynulá zima však byla pro řepku a zemědělce hodně nebezpečná. "Na řepce jsme zaznamenali nemalé ztráty. Únorové silné mrazy způsobily na některých místech i větší škody na porostech, což bude mít negativní vliv na výnosy a na peníze," potvrdil Balín.
Zemědělci by se při rostoucích cenách energií, pohonných hmot, postřiků a dalších, pro ně důležitých věcech potřebných k provozu, pěstování řepky nechtěli vzdát. "Oproti loňsku počet řepkou osetých ploch vzrostl jen minimálně. Stále jsme ale na ploše, která je o sto hektarů menší, než tomu bylo v roce 2009," dodala Jandová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.