Přihlásit

Lesní šílenci na motorkách se ocitli v roli štvané zvěře (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policejní lovci se pochlubili hned šedesáti trofejemi, chytili i zloděje dřeva

Ostrava
Nezvyklý hon zažila v těchto dnech centrální část Beskyd. Jako lovci se představili lesníci a policisté ze speciální krajské pořádkové jednotky, kterým pomáhali psovodi a také vrtulník. Štvanou zvěří byli všehoschopní motorkáři, řidiči čtyřkolek a dalších vozidel nerespektující zákaz vjezdu do lesů a také zloději dřeva.
Na konci dvoudenního lovu se policisté mohli pochlubit šedesáti trofejemi v podobě přistižených motoristů a také jednoho zloděje. Nechyběly dramatické honičky a nezvyklé situace.
Akce s krycím názvem Lesník se uskutečnila na žádost představitelů frýdecko­místeckého ředitelství Lesů České republiky, kteří si již nevěděli rady s neukázněnými motoristy.

Bezradní
"V lesích přestává být bezpečno. To, co se v našich lesích odehrává, nejsme schopni vlastními silami zvládnout. Ti lidé ohrožují nejen sami sebe, ale také své okolí, například turisty na stezkách, po kterých se motorky a čtyřkolky vesele prohánějí," uvedl Jiří Silvestr z Lesů České republiky. Dalším důvodem byli zloději dřeva, kteří v době nárůstu cen plynu a energií pořádají doslova nájezdy na lesy.

Společně
Lesníci proto požádali o pomoc policisty, kteří vyrazili na jednu z největších akcí poslední doby. Padesát policistů a dvacet lesníků mělo k dispozici motorky, terénní vozy, psy a také vrtulník. "Záměrem bylo ukázat, že dokážeme účinně bojovat proti přestupkům řidičů motorek, čtyřkolek a dalších vozidel," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.
Policisté odhalili šedesát porušení zákona. Téměř dvě třetiny se týkaly neoprávněného vjetí do lesů. Ochránci zákona zažili i komickou situaci, kdy se před nimi snažil ujet muž sedící za volantem traktoru. A dobře věděl proč. Na valníku totiž vezl kradené dřevo. Ve chvíli, kdy zahlédl policisty, se vydal zpět do lesa. Hlídka v té době řešila jiné dva přestupky, proto se podezřelému traktoru nemohla okamžitě věnovat. Není tak vyloučeno, že se muž před dostižením části dřeva zbavil. I tak jej však čeká vysvětlování a přestupkové řízení. "Ujíždění traktoru jsme tu ještě neměli," konstatoval Tomáš Tuhý.

Neměli šanci
Uprchnout se pokusili i dva motorkáři, kteří obrátili své rychlé stroje a vyrazili na divokou jízdu mezi stromy. Netušili, že ze vzduchu vše sleduje vrtulník a policisté společně s lesníky mají dostatek lidí i techniky na to, aby je "dostali". Záhy vyšlo najevo, že motorkáři mají zákaz řízení. Čeká je obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí jim až tři roky vězení.
Během akce si policisté na své konto připsali i dva nezvyklé zásahy. Pomáhali cyklistovi, který se zranil při sjezdu z Ondřejníku, s prosbou o pomoc se na ně obrátili i turisté, kterým se zaběhl jejich pes - boxer. Zmatené zvíře nakonec policisté našli a vrátili jeho páníčkům. Policisté a lesníci plánují i další společné akce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.