Přihlásit

Srážky se srnami a divočáky šokují řidiče na dálnici (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáka nebo srnu na dálnici řidiči nečekají. Přitom se za poslední měsíc stalo na dé osmičce už jedenáct nehod, kdy se auta srazila právě s lesní zvěří. V jedné z májových nocí tam vlétly na různých místech do cesty řidičům dokonce tři srny! Podle dálniční policistky z Nové Vsi Radomily Felgrové zvěř z volné přírody řidiče zejména v noci překvapí,podél dálnice jsou však louky, pole i lesy.
Následky střetů aut se zvěří naštěstí už po léta nebyly pro lidi vážné. Vozy jsou ale často úplně rozbité.
Před časem například jen pár kilometrů za hlavním městem srazila řidička pořádného kance, její vůz se pak na pozemku u dálnice několikrát převrátil přes střechu. Žena byla zkušeností otřesena, neměla ale na sobě ani škrábnutí. Divočák nepřežil.
Stejně dopadla i nehoda, při níž řidič narazil do velké srny. Silná rána otevřela kapotu, která rozmlátila přední sklo. Řidič přes kapotu vůbec neviděl a jen šťastnou náhodou se mu povedlo bezpečně zastavit v odstavném pruhu, který byl právě volný.
Kuriózní nehoda se stala na dé osmičce v zimě, kdy řidiče kamionu překvapil střet s bažantem. Pták mu vlétl v rychlosti do předního skla, kde prorazil hlavou díru.
Když vůz zastavil, měl mrtvý bažant tělo venku a hlavu v otvoru ve skle přímo proti obličeji řidiče. Stává se, že je zvěř po nehodě hned na nohou a prchá zpátky do lesa. Většinou už ale nemá naději. Řidiči aut, která srážka nepoškodí, někdy nevolají na linku 158, nechají zvěř na dálnici a jedou dál ke svému cíli. Pak ale do nehybného těla mohou narazit další vozy. A viníky takových nehod jsou pak jejich řidiči. "Na dálnici musí řidič počítat s nečekanou překážkou a jet tak, aby stihl reagovat," vysvětlila Radomila Felgrová z dálničního oddělení, které působí v obou směrech na části dé osmičky, dlouhé přes sto kilometrů. S překážkami na dálnici se řidiči mohou setkávat, nejde jen o těla sražené zvěře, ale například i tvárnice, žebříky, kbelíky a spoustu dalších věcí. Našlo se tam dokonce i letiště z ložnice, pro které se však jeho majitel záhy vrátil. Na dálnici mohou řidičům, kteří jedou rychlostí až sto třicet kilometrů v hodině, vběhnout do cesty i domácí zvířata. "Většinou jde o psy z blízkých vesnic. Měli jsme tu ale například i ovci nebo pštrosa, který utekl chovateli," poznamenala dálniční policistka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.