Přihlásit

Slovensko chce na tatranské medvědy nasadit elektrické ohradníky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před medvědy budou ve Vysokých Tatrách chránit elektrické ohradníky, nové výstražné tabule a noční hlídky. Zabezpečen bude komunální odpad. Podle slovenského deníku Sme zvažuje slovenský rezort životního prostředí i ochranný odstřel medvědů.
Nevítané návštěvy medvědů u obydlí jsou v Tatrách vážným a dlouhodobým problémem. Několik medvědů se v současnosti pohybuje mezi Tatranskou Lomnicí, Tatranskou Lesnou a Horným Smokovcem, kde hledají potravu.
Zvlášť závažný je problém v období medvědí říje, kdy mladí jedinci odbíhají od matky ze strachu před dospělým samcem. Jedním z nejjednodušších způsobů získávání potravy je pro ně přehrabávání v nezabezpečených kontejnerech.
Správci Tatranského národního parku proto chtějí nebezpečná místa obehnat elektrickým hrazením. Správa národního parku zatím nabízí tři elektrické ohradníky, které nainstaluje u kontejnerů školy v přírodě Detský raj, u horského hotelu Mních a kolem Skalnaté chaty.
Rozmístěny mají být také výstražné tabule, které budou obyvatele a návštěvníky informovat, že se nacházejí v medvědím teritoriu.
Dalším způsobem ochrany obyvatel mají být pravidelné noční hlídky pracovníků TANAPu. Vybaveni budou gumovými projektily a pyrotechnikou na plašení zvířat z obcí.
"Resort životního prostředí v současnosti vyhodnocuje i možnost ochranného odstřelu medvědů, kteří se vyskytují v blízkosti lidských obydlí ve Vysokých Tatrách," řekl Maroš Stano z ministerstva životního prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.