Přihlásit

Myslivcům na Žďársku skončí smlouvy na honitby (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecká sdružení se chystají na jednání o nových cenách nájmů pozemků

Vysočina
Myslivcům v příštím roce vyprší desetileté nájemní smlouvy na pronájem honiteb.
Velké problémy s uzavřením nových smluv s majiteli zemědělských a lesních pozemků i vodních ploch, na nichž je povoleno vykonávat právo myslivosti, by být na Žďársku neměly. Tvrdí to jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.
Sedlář ale zároveň připustil, že nesnáze s podpisem dohod mohou ojediněle nastat tam, kde se nájemce a pronajímatel dostali v poslední době do rozepře. Nebo také z důvodu navýšení stávající ceny nájemného. "Zatím se ke mně nedostaly zprávy o tom, že by někde vznikly potíže. Ostatně, je ještě čas, protože platnost nájemních smluv na pronájem honiteb vyprší koncem března příštího roku," konstatoval Sedlář. "Členy honebních společenstev v dědinách okresu, jež vlastní pozemky, jsou většinou kolektivy myslivců, mělo by tedy vše probíhat hladce," zdůvodnil své tvrzení Sedlář. Nyní je podle jeho vyjádření nutné provést aktualizaci seznamu držitelů honiteb, protože za posledních deset let někteří zemřeli, či došlo ke změně majetkoprávních vztahů.
Smlouva o nájmu pozemků, na kterých se mohou myslivci starat o zvěř a kde mají možnost lovit, je dle zákona uzavírána písemně na 10 let a zaniká mimo jiné uplynutím této doby. V souvislosti s blížícím se koncem nájemních období se jedná pouze o nové nájemní smlouvy, nikoliv o nové honitby a změny hranic. O uznání vlastní honitby může požádat vlastník souvislých honebních pozemků, pokud mají minimální výměru 500 hektarů.
"Při hospodaření v honební ploše nedošlo v minulých letech z naší strany k žádnému porušení zákona, ani k nám nebyly směřovány žádné výtky od pronajímatele. Dá se předpokládat, že stávající smlouva nám bude na valné hromadě Honebního společenstva Sněžné prodloužena," řekl předseda Mysliveckého sdružení Sněžné Miloš Kučera. Sdružení aktuálně čítá zhruba 90 členů. Na území žďárského okresu je 127 honiteb, z toho vlastních je 26 a patří například rodině Kinských, Podstatských­ Lichtenštejnů nebo Lesům České republiky. Zbývající sto jedna honitba patří honebním společenstvům.
Průměrná cena za hektar honebního pozemku na rok se podle jednatele Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou pohybuje od 3 do 15 korun. Pronájem honitby například s výskytem jelení zvěře je pak dražší. "Lesy České republiky pak nabízejí své plochy k honitbě i za 50 až 80 korun za hektar," tvrdí Oldřich Sedlář.
Na Žďársku se myslivosti v rámci různých sdružení a spolků věnuje celkem zhruba 2100 osob, jen v Českomoravské myslivecké jednotě v okrese jich je vedeno 1700. Počet myslivců se však rok od roku snižuje. Jak konstatoval Sedlář, členská základna stárne a mladí lidé o aktivitu nemají zájem. Průměrný věk myslivců je kolem padesátilet.
O své stávající pronajaté honitby by mohla v roce 2013 přijít některá myslivecká sdružení na Jihlavsku. "V poslední době máme s majiteli honiteb vyhrocené vztahy, tak nevíme, jak to půjde dál," svěřil se s obavami jeden z myslivců, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován. Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Jihlava Josefa Prokeše je zatím pověstný klid před bouří. "Máme v Českomoravské myslivecké jednotě v okrese asi devět set myslivců, a někteří se už začali zajímat o to, co se bude dít dál, až koncem března příštího roku vyprší nájemní smlouvy," nechal se slyšet Prokeš s tím, že rozhodující slovo mají vlastníci honiteb a do toho jim ze zákona nepřísluší zasahovat.
V jihlavském okrese je v současné době více než stovka honebních pozemků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.