Přihlásit

Ve Křtinách vytrubovali už potřetí (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pětačtyřicet trubačů ze sedmi souborů z celé České republiky i Slovenska se o víkendu sešlo ve Křtinách na Třetím křtinském vytrubování. Na lesnice, borlice a lesní rohy zahráli lesní hudbu několika autorů, společně s veřejností si také zazpívali.
Lidé mohli trubače, z nichž nejmladšímu bylo zhruba jedenáct let a nejstaršímu pětašedesát, zahlédnout na několika vystoupeních v ambitech křtinského chrámu, v sobotu na dni otevřených dveří křtinského arboreta i u božích muk na Prnkově vyhlídce nad Křtinami. Jejich vystoupení pak vyvrcholila v neděli. "Hráli jsme při dopolední mši svaté. Ale nechtěli jsme tam být středem pozornosti,takže jsme hudbou jen dokreslovali atmosféru, jako kdybyste chrám ozdobili třeba květinami," našel přirovnání dirigent trubačů a také skladatel lesní hudby Petr Vacek.
Při posledním vystoupení před vstupem do křtinského chrámu nezapomněl představit jednotlivé soubory trubačů. Setkání se účastnili studenti středních lesnických škol, zemědělských a lesnických univerzit, Klub trubačů a nechyběl ani soubor ze slovenského Liptovského Hrádku. "Po poslechu takové krásné hudby nemůžete říci, že myslivci jsou jen krutí lovci zvěře," upozornil Vacek.
Koncert se velmi líbil třeba Soně Tenorové, která s rodinou přišla procházkou z Habrůvky, obce vzdálené asi dva kilometry. "Šli jsme takovou málo frekventovanou poutní cestou, ze které je vidět jen špička kostela. Udělali jsme si pěkný výlet, ale zrovna já jsem nepřišla vyloženě kvůli pouti a trubačům, ale spíš jsem se chtěla po cestě tak celkově duchovně pročistit a nabít energii," svěřila se.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.