Přihlásit

Exkurze ukázala krásy meandrů řeky Svratky (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci Evropského dne zvláště chráněných území vyrazilo s ochranáři do přírody několik desítek lidí. Prohlédli si budoucí rezervaci

Milovy, Křižánky
Jako úspěšnou hodnotí ochranáři terénní exkurzi, která se v sobotu uskutečnila v lokalitě Meandry řeky Svratky u Milov. Zájemci sinaní mohli prohlédnout oblast na Novoměstsku, která v současné době čeká na vyhlášení přírodní rezervací.
"Akce proběhla v rámci Evropského dne zvláště chráněných území, který byl dříve známý spíše jako Evropský den parků. Dostavilo se kolem tří desítek lidí jak z Křižánek, tak z okolních obcí nebo ze Žďáru nad Sázavou," vyjádřil se Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.
Účastníci exkurze se díky botanikovi Janu Košnarovi během dvou hodin seznámili s rostlinstvem, které na loukách kolem klikatící se řeky Svratky roste. Nechyběla však ani zoologická část vycházky. V odchytovém zařízení si bylo možné prohlédnout vodní hmyz, například potápníky nebo vodomily.
Především děti pak ocenily i ukázku odchytu a následného kroužkování ptáků, které lze v lokalitě zahlédnout. Z bezprostřední blízkosti tak spatřily třeba vrabce, sýkoru koňadru, rákosníka, budníčka nebo pěnici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.