Přihlásit

Myslivci z Rokycanska bilancovali v Mýtě (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na výročním sněmování se opět po roční přestávce sešli myslivci sdružení pod křídly Okresního mysliveckého spolku ČMMJ v Rokycanech.

Stalo se tak o uplynulém víkendu, tedy 26. května v útulném prostředí Restaurace Club Sladovna v Mýtě. Slavnostní zahájení obstarala část Mysliveckého sdružení Přátelé z Rokycan pod vedením pana Sejkory. Toto myslivecké hudební seskupení se zaměřuje na mysliveckou hudbu. Svými vystoupeními obohacují nejen významné myslivecké akce, ale především praktické akce myslivců v terénu. Uvedl to předseda Českého svazu ochránců přírody základní organizace Rokycany Pavel Moulis.

Nejinak tomu bylo podle jeho slov i na tomto vrcholném jednání rokycanských myslivců, jehož důvodem bylo zhodnocení uplynulého roku a nastínění práce v dalším období.  Svými krátkými hudebními vstupy tak výrazně obohatili průběh celého mysliveckého zasedání, při kterém panovala přátelská a tvůrčí atmosféra. Poté již následoval pestrý program, který moderoval pan Sýkora, jinak též předseda myslivecké komise. Následně proběhla volba orgánů Sněnu, přičemž do mandátové komise byl zvolen ing. Sieger, ing. Procházka a pan Kartýsek. Komise následně konstatovala, že letošního vrcholného rokování se zúčastnilo méně než padesát procent zástupců jednotlivých sdružení. Je tedy určitě škoda, že se ve zbylých mysliveckých seskupeních nenašel ani jeden pověřený zástupce, který by posléze přenesl závěry tohoto jednání do mysliveckých řad. Do návrhové byli následně zvoleni pánové Vild, Brada a Čermák.

Jak Moulis poznamenal, oficiálního zahájení se zhostil předseda OMS ČMMJ Rokycany pan Fuchs, který po kontrole usnesení z minulého sněmu přednesl i svoji zprávu. V té zhodnotil nejen celoroční bohatou a mnohostrannou činnost myslivců na Rokycansku, ale i významnou spolupráci s dalšími v přírodě hospodařícími subjekty. V současné době má Okresní myslivecký spolek ČMMJ Rokycany kolem 500 myslivců, kteří vykonávají právo myslivosti na více než 50 tisících hektarech honebních pozemků. Dále byla zmíněna i problematika spárkaté zvěře, především srnčí s ohledem na její klesající stavy. Poté se ke slovu dostali předsedové komisí. Práci střelecké komise zhodnotil její předseda pan Němec, aktivity kynologické komise pak její předseda pan Hudec. Zprávu kulturní komise přednesl ing. Suda za nepřítomného předsedu komise Mgr. Danielku. V té zhodnotil pořádání kulturních akcí pro veřejnost. Pan Sýkora, který celé sněmování i moderoval zároveň zhodnotil práci myslivecké komise, jejíž je předsedou. Ta se především týkala výstavy trofejí, která v nedávné době proběhla v Rokycanech. Tak jako tradičně kriticky ohodnotil některé trofeje za nekvalitní preparaci a případné úpravy. Přednes zpráv zakončila informace předsedy dozorčí komise pana Medvece.

Ani letošní Sněm se neobešel bez předání vyznamenání či nejrůznějších ocenění. Jak Moulis prozradil, nejprve bylo uděleno čestné uznání panu Klikovi za práci pro myslivost. Posléze pak předán blahopřejný list panu Moulisovi u příležitosti 30. výročí založení organizace ČSOP Rokycany, která s myslivci úzce spolupracuje. Za doprovodu lovecké hudby byly předány další ocenění - panu Fuchsovi 2. stupeň vyznamenání za zásluhy o myslivost a panu Slapničkovi 3. stupeň stejného vyznamenání. Věrnostní medaile pak obdrželi pánové Capallini, Franěk a Tupec. Děkovné listy za spolupráci s OMS ČMMJ Rokycany pak obdrželo několik mysliveckých společností.

"Poté se rozproudila košatá diskuse s řadou podnětných návrhů. Z úst předsedy rokycanských ochránců přírody pana Moulise zazněla slova chvály za vzájemnou spolupráci při výsadbě zeleně a úklidu černých skládek v krajině či pořádání vlastních mysliveckých akcí s velice dobrou návštěvností i tradicí. Nejedná se tedy jen o klasické hubertské či myslivecké plesy, ale i další neméně zajímavé akce propagující myslivost mezi veřejností - myslivecké večery, lovecká vytrubování apod.  Nehovořilo se však jen o příjemných věcech, ale i problémech, které myslivce zužují. Palčivým problémem i nadále zůstává problematika ztrát na zvěři či naopak škody způsobené zvěří. Vzpomenuta byla i problematika pytláctví, čtyřkolek v lese, vztahových záležitostí mezi myslivci, účasti na Sněmu, významné spolupráci s krajskou veterinární správou a vývoji členské základny. Práci myslivců kladně zhodnotil i zástupce ČMMJ Praha JUDr. Vaněk, který ozřejmil některé problémy týkající se myslivosti, jejího chodu i ústředních orgánů," doplnil.

"Vrcholem jednání byla zpráva návrhové komise, přečtení a později i schválení usnesení. Následoval závěr a poděkování všem zúčastněným, kteří se pečlivě připraveného vrcholného jednání myslivců zúčastnili," dodal Moulis.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.