Přihlásit

V Horních Pasekách na Ašsku vzniknou nové, 120 metrů vysoké větrné elektrárny (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Horních Pasekách u Aše se začaly stavět větrné elektrárny, které by malým obcím v okolí Aše neměly přinést žádné problémy. Ale například podle Ladislava Svobody z Vernéřova velké mlýny budou rušit zvěř.
Větrné elektrárny, jejichž stavba byla povolena v roce 2010 a byla řádně projednaná včetně vlivu stavby na životní prostředí, začaly již pomalu růst v Horních Pasekách u Aše. Podle projektové dokumentace jich zde vyroste celkem pět a budou 120 metrů vysoké. A jaký má být jejich pozitivní přínos? "Přestože se nejedná o žádnou ozdobu a elektrárny neleží na pozemcích města, bude každý rok do rozpočtu plynout něco přes jeden milion korun," řekl starosta města Aš Dalibor Blažek. "Z této částky dostanou peníze na svou činnost osadní výbory. Osadnímu výboru (OV) Vernéřov přibude každým rokem 500 tisíc korun. Stejně na tom budou Horní a Dolní Paseky a po 150 tisících korunách obdrží OV Mokřiny a OV Doubrava a Kopaniny," vysvětlil.
"Mně osobně to nevadí," řekl již jmenovaný Ladislav Svoboda. "Je to tady za kopcem, takže nás to rušit nejspíš nebude. Myslím si ale, že lidé v Pasekách to uslyší určitě, stejně tak jako všechna zvěř v okolí. Tu to bude rušit určitě," vysvětlil.
"U těchto elektráren je problém, že kazí vzhled krajiny," řekl ornitolog Pavel Řepa. "Ptákům ani jiné zvěři to podle mého názoru nevadí ani trochu. Je to opět pouze rozšířený zmatek mezi lidmi. Pokud mlýny nejsou postavené v bezprostřední blízkosti od útočiště zvěře či hnízd ptáků, nijak je to rušit nemůže. Samozřejmě záleží na tom, jestli jsou elektrárny odhlučněné, nebo ne," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.