Přihlásit

Myslivci z celého kraje se setkají na statku Bernard (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké slavnosti zahájí Svatohubertská troubená mše svatá v kostele sv. Kunhuty

Královské Poříčí
Červen - měsíc myslivosti oslaví letos společně myslivci z Karlovarského kraje. A to vůbec poprvé. Bavit se však nechtějí jen sami, a tak na své setkání, které se koná v neděli 17. června na statku Bernard v Královském Poříčí, zvou i širokou veřejnost. Organizátoři slibují bohatý program. Slavnosti zahájí v 10 hodin Svatohubertská troubená mše svatá v kostele sv. Kunhuty, kterou zajišťují myslivci z řad členů karlovarské prefektury Řádu sv. Huberta. Mši bude celebrovat Mons. Josef Žák, generální vikář plzeňského biskupství, a troubit bude lovecké trio z Prahy pod vedením Kristýny Vackové. "Součástí slavností bude výstava obrazů s mysliveckou tematikou od malíře Františka Maxmiliána Hoffmanna. Dále pak výstava trofejí zvěře ulovené v roce 2011 v okrese Sokolov a prezentace nejlepších a nejkrásnějších psů loveckých plemen, které mají v držení myslivci Karlovarského kraje," uvedl koordinátor akce Ladislav Cinegr. Současně zmínil, že dvě hodnotitelky exteriéru psů loveckých plemen budou na místě připraveny zájemcům vysvětlit, jak pečovat o srst svých čtyřnohých miláčků, jejich výživu, a navíc poradí s výchovou, případně ihned provedou drobné kosmetické úpravy.
To ale není všechno. "Pod taktovkou myslivce Petra Joo, mezi námi známého a uznávaného imitátora hlasů zvěře a ptáků, vystoupí celá řada vábičů zvěře, kde na přední místa v republice, ale i Evropě patří studenti nebo již absolventi Střední lesnické školy ve Žluticích," sdělil Cinegr. V programu se také představí trubači z bavorského Tirschenreuthu, Pražské trio, ale i ostrostřelci z Ritersgrünnu a mažoretky z Chebu. "Jednotlivé okresní myslivecké spolky využijí této příležitosti a předají svým nejlepším členům vyznamenání, bude předána cena - lovecký tesák - nejlepšímu dopisovateli do Mysliveckého zpravodaje za rok 2011 a dva úspěšní lovci zvěře ze Sokolovska budou slavnostně pasováni na lovce zvěře,"poznamenal Cinegr.
Spoluúčastníkem a pořadatelem slavností je i Základní organizace Českého svazu včelařů z Lokte, která požádala Mons. Josefa Žáka o vysvěcení svého nového praporu a požehnání včelařskému koutku přímo na statku Bernard, kde se dopoledne uskuteční přednáška na téma Vliv medu na lidský organismus a jeho místo v lidovém léčitelství.
Letos se také mohli žáci základních škol z Karlovarského kraje a Saska zapojit do soutěže v malování a fotografování přírody. Výstava jejich prací a předání cen těm nejlepším bude součástí mysliveckých slavností, stejně jako předání cen nejšikovnějším dětem z kroužků Mladých myslivců a přátel přírody, které se spolu utkaly v soutěži Ozlatou srnčí trofej.
Program na statku začíná ve 13 hodin. Vstup je zdarma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.