Přihlásit

Jeleni a mufloni z Polska migrují do českých lesů (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Broumovsko
Lesníci z Broumovska si stěžují na přemnožené jeleny a muflony. Ti k nám migrují z Polska, kde panuje jiný přístup k myslivosti a regulace počtu zvířat je tam složitější. Lesníkům zatím nezbývá než sčítat škody, které vznikají zejména okusováním kůry a novými přírůstky.

Na jedlové kůře si v jednotlivých částech lesa jeleni pochutnávali ve velkém. Zničena během zimy byla většina mladých stromů. "Z toho se podaří zachránit tak možná 10 procent stromků, jinak ostatní žádnou šanci více méně nemají," uvedl lesní správce Luboš Binar z Dobrovolného svazku obcí, Lesy Policka. Stromy, které neuschnou, zůstanou nenávratně poškozeny. Jak vypadá smrk okousaný před třiceti lety, vysvětluje vedoucí společnosti Městské lesy Teplice nad Metují Tomáš Milata: "Vypadá, že je zdravý, ale uvnitř je shnilý. Hrozí tak nebezpečí zhoršení stability porostu." A mladé buky, které tady rostou 20 let, kvůli pravidelnému okusování zvěří připomínají bonsaje.

Ochranáři předpokládají, že velká část zvěře do broumovských lesů přichází ze sousedního Polska. Důvodů pro to má několik. "Doba lovu v Polsku je přibližně o jeden měsíc delší, takže ty lovy vlastně vyhánějí zvěř k nám. Další důvod je, že v Polsku se zdaleka tolik nepřikrmuje a také je tady v některých lokalitách příznivější zima," vypočítává Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Oplocenky a nátěry, které zvěř odrazují, jsou sice dobrým pomocníkem, lesníci z Broumovska by ale přivítali změnu legislativy. Aby se zvěř střílela podle toho, jaké škody v jednotlivých honitbách způsobuje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.