Přihlásit

"Ztracení" medvědi se vrátili do Beskyd (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přišli medvědi, či medvědice? To druhé by možná potěšilo ekology, ale zřejmě už ne turisty.

BESKYDY
Nevyhazovat nic, co by mohlo přilákat svou vůní či chutí medvěda. Pavla Hrombasová, která hodlá trávit část léta na chalupě poblíž Valašského Meziříčí, má jasno: i když ochranáři popisují, že je medvěd plachý, mluví se o nich nyní v okolí až příliš často.
"Opatrnosti není nikdy nazbyt," svěřila se LN. Vzpomíná, jak v Tatrách viděla medvěda pravidelně vybírajícího popelnici.
Ochranáři si ještě na jaře stýskali, že o medvědech v Beskydech nemají dva roky žádný důkaz. "Mohli se vrátit na Slovensko, ale také je mohli ulovit pytláci," popsala Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.
A medvědi jako by četli noviny - a začali se objevovat. "Tolik stop jako letos jsme už dlouho nezaznamenali," potvrdil LN Miroslav Kutal z Hnutí Duha, který vede kampaň na ochranu velkých šelem.
Zprávy přicházejí ze slezské části Beskyd, ale i odjinud, o málo menší stopy našli například v Javorníkách. "Máme vzorky obsahující DNA medvěda od Hostašovic, ale teď k porovnání potřebujeme vzorky těch dalších," dodal. Pak zjistí, zda jde o stejné zvíře, jiného medvěda, či třeba o sourozence, které matka vyhnala, ať se živí sami.
Medvědí škody jsou zatímminimální. "Medvěda jsem zatím v přírodě neviděla," přiznává Hana Pohanová, která má chalupu nad potokem Požiska u Prostřední Bečvy.
Ochranáři zatím ani netuší, zda jde stejně jako dříve o samce, či se v Beskydech mohla objevit medvědice. Místní časopis Horizont už citoval lesníky, kteří pod Čantoryjí poblíž hranic narazili na medvědici s mladými.
Kutal však dodává, že test na pohlaví zatím nedělali. Dosud navíc zřejmě všichni medvědi, kteří ze Slovenska na Moravu a do Slezska dorazili, byli samci, které vytlačila "konkurence". To, že by se tu usídlila i samice, by byl skutečný symbol návratu medvědů. Je tu ale i riziko: samice jsou citlivější na vyrušení v době, kdy pečují o mláďata. "Trošku bych se bál," přiznává turista Lukáš Postránecký.
Rada při setkání s medvědem zní: nedívejte se mu přímo do očí, mohl by si to vyložit jako záměr k útoku. Pokud vás už spatřil, mluvte klidně a pomalu se vzdalujte.

***
Stopy medvědů
* Medvědi hnědí na území dnešní ČR byli vyhubeni v 17.-19. století, poslední doložený divoce žijící padl na panství Hukvaldy roku 1893. * Od 70. let minulého století se vracejí ze Slovenska do Beskyd. Odhady mluví asi o třech jedincích. * Informaceomedvědech přináší ochranáři na www.selmy.cz, kde se snaží mapovat i jejich stopy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.