Přihlásit

Posvětili lesní zastavení s patronem myslivců svatým Hubertem (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MARŠOV
Uprostřed lesů mezi Zbilidami a Maršovem na Jihlavsku se od minulého týdne nachází nové památné místo - vyřezaný obrázek patrona myslivců sv. Huberta, zasazený do dvoumetrového dubového kmene se stříškou a vykovaným křížkem. Autorem obrázku z lipového dřeva je devětatřicetiletý Miroslav Červený ze Zbilid.
"Myslivci za mnou asi v březnu nebo dubnu přišli a donesli několik obrázků z počítače," vysvětluje Červený prvopočátek nápadu, který dal vzniknout "lesnímu zastavení". "Manželka z nich navrhla, co by na něm mohlo být."
Jak říká, jedná se o vůbec první vyřezaný obraz představený veřejnosti. Oficiálního uvedení místa v život, které posvětil farář Petr Bulva, se účastnilo na šedesát lidí včetně myslivců, kteří zde nachystali barvářské zkoušky loveckých psů.
"Nejsem na to připravený," říká skromně k velké sešlosti řezbář Červený a přiznává, že by stál nejraději někde opodál a díval se zdálky. "Jsem zvědavý, jak se bude obrázek líbit, ale že bych se chtěl vystavovat, to ne."
Chystá nějaké další řezbářské dílko? "Máme tu rybáře a oni mají sv. Petra, tak kdyby přišli.," začne a pak se rozpomene, "shodou okolností ten, co vymyslel lesní zastavení sv. Huberta, je i rybář, takže jestli přijde s podnětem.?" rozesměje se a větu nechá nedokončenou. Po svěcení zastavení následovaly barvářské zkoušky psů. Více ve fotogalerii na www.jihlavske.listy.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.