Přihlásit

Centrem Prešova pobíhal medvěd (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Centrem Prešova na východě Slovenska se po jinak rušné silnici procházel minulý týden během jedné z nocí medvěd.
Zpráva o huňáčovi podle portálu Sme.sk překvapila myslivce, protože toto chráněné zvíře se v oblasti nevyskytuje. "Zřejmě přes město jen procházel, hledá si potravu a možná i nové teritorium, kde by se usadil. Medvědi jsou přemnožení a silní jedinci vyhánějí slabší z lesa. Nevylučuji, že se to bude opakovat," řekl Miroslav Sedlák, který vede prešovskou mysliveckou komoru. Kvůli medvědovi je v pohotovosti také policie tohoto 90tisícového města. Šéf městské policie Ján Andrejko uvedl, že pokud by se případ opakoval, tak není ve spolupráci s myslivci vyloučen odstřel zvířete. Podle Sedláka by v takovém případě byl nutný souhlas ministerstva zemědělství i životního prostředí, protože medvěd je chráněný živočich.

Ochrana huňáčů - předmět sporu
Ochrana medvědů na Slovensku je dlouhodobě předmětem sporu mezi lesníky a ekology. Lesníci tvrdí, že šelma je v zemi přemnožená a že její stav je třeba regulovat i odstřelem. Ochranáři spíš dávají přednost opatřením, která znemožní přístup k odpadkům. V minulosti došlo ve slovenských horách k několika případům střetu medvěda s člověkem, která skončila zraněním lidí. V zemi podle odhadů žije téměř tisícovka těchto zvířat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.