Přihlásit

Planá podpoří myslivce (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město vstoupí do honebního společenství

Z obav, aby měli kde vykonávat svého koníčka, zakládají myslivci honební společenství. Planá, která chce myslivce podpořit, do nich vstupuje společně s nimi.
Pro provozování myslivosti pronajímají myslivcům honitby jejich vlastníci. Těmi největšími jsou Pozemkový fond a Lesy ČR. Zbytek pak vlastní malí vlastníci, včetně měst a tedy i Plané. "Podle zákona o myslivosti, musí být honitba provozována na ucelených, ničím nerozdělených honebních pozemcích o výměře minimálně 500 hektarů," uvedl místostarosta Plané Pavel Nutil.
"Jediným kritériem, podle kterého vybírají nájemce velcí vlastníci honebních pozemků, je výše nájemného. Často jsou to lidé, kteří nejsou ani z Tachovska a kterým nezáleží na řádném hospodaření a slouží jim například pro reprezentativní účely," uvedl Pavel Nutil. "Myslivci se proto obávají, že pronájem pozemků vysoutěží někdo jiný."
Myslivci se z tohoto důvodu obracejí na menší vlastníky honebních pozemků a uzavírají s nimi společenství. Prostřednictvím Karla Sedláčka z přípravného výboru honebního společenství Svahy o to požádali i Planou.
"Planá v katastru, v němž chceme provozovat myslivost, vlastní 280 hektarů, zbývající pozemky jsou ve vlastnictví asi 90 lidí. Když založíme honební společenství, bude mít ucelený honební pozemek přes 500 hektarů," vysvětlil zastupitelům. Ujistil je, žádná rizika to pro město nepředstavuje. Plánští zastupitelé vstup do honebního společenství schválili.
"Už evidujeme další podobnou žádost, tentokrát v katastru Otína a další očekáváme," uvedl místostarosta Pavel Nutil. Vysvětlil i důvod, proč se Planá rozhodla stát aktivním členem těchto společenství. "Chceme umožnit mysliveckým sdružením, aby vykonávali myslivost a zároveň chceme mít možnost kontroly toho, co se děje na našich honebních pozemcích. Ačkoli to pro město znamená určitý závazek, rádi jsme toto vstřícné gesto směrem k myslivcům udělali, protože je chceme podpořit v jejich záslužné činnosti," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.