Přihlásit

Sýčkové mizí i kvůli jedu na kuny (Brněnksý deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Nejen zoologické zahrady, ale také obyčejní lidé pomáhají zachránit zvířata, především ptáky. V brněnské zoo se starají například o sýčka obecného. Rozmisťují budky na hnízdění nebo sledují jejich výskyt.
"Ještě v padesátých letech minulého století patřil sýček k našim nejhojnějším druhům sov. Nyní v České republice zbývá už jen několik set párů. Ubývá jich například kvůli používání jedů proti hlodavcům, které sýčci loví, nebo kvůli likvidaci starých stromů s dutinami. Navíc se zvyšuje počet jejich predátorů - kun skalních," upozornila mluvčí brněnské zoologické zahrady Lucie Kapounová. Dodala, že sýčci jsou silně vázaní na lokalitu,a když jim zahyne partner, často si už nového nenajdou.
Zoologické zahrady také pomáhají s vracením uměle odchovaných ptáků zpět do přírody. "Když se narodí mláďata, po čase je dáváme do záchranné stanice v Bartošovicích u Nového Jičína. Tam je pod svá křídla vezmou dospělí jedinci. Ptáčata postupně nabírají svaly, učí se létat a poté je pustí do přírody," uvedla mluvčí Zoologické zahrady Hodonín Bohuna Mikulicová. V záchraně pomáhají také obyčejní lidé. Pokud naleznou zraněného ptáka, mohou jej přinést třeba do znojemské Stanice pro handicapované dravce a sovy. Nejvíc se starají o mláďata poštolek obecných. "Ty mnohdy zahnízdí za římsou, kam se mláďata nevejdou a vypadnou na ulici. Lidé je najdou pobíhat na zemi, zavolají strážníky, kteří je pak dovezou k nám," vysvětlil majitel stanice Rostislav Jordán. Když poštolky zesílí, vypouští je na znojemském hradě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.