Přihlásit

Myslivci na Vysočině se bojí pytláckých gangů. Postřílely už desítky kusů zvěře (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ozbrojení pytláci děsí myslivce na Vysočině. Zejména na Žďársku a Třebíčsku, tedy v regionech, které jsou blízké brněnským restauracím, přibývají případy, kdy střelci zabíjejí celá stáda zvěře. Jezdí v terénních autech, vybavení jsou nočním viděním a údajně i automatickými puškami.

"Je to zrůdnost. Střílí se srny, které v sobě mají mladé. Prostě nemá to nic společného s myslivostí," stěžuje si Miroslav Řádek, který je myslivcem a zároveň vlastní restauraci. Zdůrazňuje, že od cizího člověka by zvěřinu nikdy nekoupil. Nedivil by se prý ale, kdyby pytláci lehce uspěli na Brněnsku. "Tam je veliká koncentrace restaurací a všeho. Tam se to prostě ztratí. Ve Žďáru nad Sázavou mám zvěřinovou restauraci jedině já a občas udělají některé restaurace hody a tím to končí. V Brně a ve velkých městech, kam to dodávají, se to dá těžko zkontrolovat," dodává. To, že zvěřina z Vysočiny končí u Brna, si myslí i Jan Kožený z Měřína. Nedávno našel v honitbě šest zbytků těl srnčí zvěře, zůstaly jen kůže a paroží. Na otázku, co dělat, jen krčí rameny:" Potichu vycouvat a vůbec si jich nevšímat a zavolat policii, protože ti jediní s tím můžou něco udělat. Sice myslivecká stráž a hospodář má určité pravomoci, vlastně myslivecká stráž je veřejný činitel nebo úřední osoba, jak se dneska říká, takže má nějakou ochranu. Ale co si na nich vezmete, nic. "Pytlácké gangy, které jezdí na Vysočinu, jsou totiž podle svědků po zuby ozbrojené. U Velké Bíteše, kde někdo postřílel devět zvířat najednou, byl prý dokonce slyšet samopal.
Podle myslivců je třeba, aby úřady zintenzívnily kontroly restaurací.
"Co tam mají, kde to vzali, zdali to má náležitosti, to znamená lístek o původu, plombu, všechno. Protože my všichni musíme dávat plomby. Když by nás policajti zastavili, tak přijdeme o lovecký lístek, ale já jsem ještě nezažil, že by někdo tady v těchhle věcech dělal důsledné kontroly," upozorňuje Kožený.
Hygienici se brání tím, že v Jihomoravském kraji každý měsíc provádějí dvacet kontrol, které jsou na zvěřinu přímo zaměřené. Restaurací a dalších stravovacích zařízení je ovšem v kraji osm tisíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.