Přihlásit

Myslivecké odpoledne připomnělo tragédii (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pořadí již třetí "Přátelské posezení s myslivci" uspořádal v nedávné době Myslivecký spolek Hory Jablečno - Přísednice.

Plzeňské novinky o tom informoval Pavel Moulis z ČSOP v Rokycanech.

Stalo se tak v malebné vísce Přísednice na Zbirožsku, kde se koncentruje činnost zdejších myslivců. Ti hospodaří těsně nad stanovenou hranicí pětiset hektarů v krásné honitbě na okraji Křivoklátska.

Důvodem letošního setkání myslivců bylo nejen přátelské posezení, ale především uctění památky tragédie, která se zde udála před 136 lety.

Sraz byl tradičně v 16 hodin u místního hostince v Přísednici. Odkud se mírně před sedmnáctou hodinou vydal průvod více než padesátky lidí pod Jableckou myslivnu a dále pak k místu tragédie.

V těchto místech učil Matěj Fahrner - lesní z Jablecké myslivny - střílet svého 10-ti letého syna, který jej nešťastnou náhodou zastřelil.

Díky nadšeným myslivcům a řediteli LRS JCM Zbiroh ing. Josefu Myslivcovi se podařilo zbudovat křížek, který byl posvěcen panem Dariuszem Gebalou - farářem Římskokatolické farnosti Radnice - Zbiroh za doprovodu lovecké hudby "Přátelé z Rokycan".

Kromě úvodního slova Bc. Jelínkové Dis., přispěli k objasnění celé tragédie i pravnuci prof. Jiří Jedlička a Eva Svejkovská, kteří zároveň ocenili aktivitu místních myslivců vybudovat toto vzpomínkové místo.

Vzhledem k tomu, že se nachází na krásném vyhlídkovém místě, stane se jistě v brzké době cílem nejen myslivců, ale i milovníků Křivoklátska. Po krásné hudební tečně mysliveckých trubačů se většina přítomných přesunula k hostinci, kde na ně čekalo nejen výtečné občerstvení, ale i hudební doprovod.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.