Přihlásit

Medvěd v okolí Zlína (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
Odborníci potvrdili, že u Zlína se pohybuje medvěd a zřejmě není jediný. Během uplynulých 24 hodin na ně narazili turisté nebo sportovci hned na třech různých místech. Důkazem jsou i stopy a snímky z fotopastí. Protože ale šelmy nebyly nijak nebezpečné, zatím k vyhlášení mimořádných opatření není důvod.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Centrum osmdesátitisícového Zlína je z tohoto místa sotva 3 km daleko. Okrajové části města s mnoha samotami jsou v členitém terénu a v lesích. Toto je cesta z části Kudlov směrem k samotám. Právě tady včera rekreační běžec uviděl medvěda, jeho výskyt potvrdili i místní myslivci objevem stopy. Ta je právě tady. Důkazem byl i sádrový odlitek.

Ludmila ČELŮSTKOVÁ, obyvatelka Zlína-Kudlova
Že bych to nějak dramatizovala, tak to zase ne. To, že on určitě táhne dál, že nebude na jednom místě.

Josef KVASNIČKA, redaktor
Další podobné setkání dnes dopoledne. Hostýnské vrchy, paseky nedaleko vesnice Držková. Miroslava Jiříčková při vyjížďce na koni uviděla na vzdálenost asi 250 m medvědy dokonce dva.

Miroslava JIŘIČKOVÁ, obyvatelka Držkové
Jedeme, jedeme a najednou se podívám na druhou stranu a tam si to štráduje směrem nahoru medvědice s medvídětem. Já říkám - ježíšmarjá, medvěd. Ještě, že ho neucítil kůň, protože ten by se z toho zbláznil.

Josef KVASNIČKA, redaktor
A místo třetí Vizovické vrchy. Tady medvěda dokonce zaznamenala fotopast myslivců. Podle času na snímcích se na místě poblíž turistické stezky zdržel 23 minut dnes před desátou dopoledne. Radnice obyvatele vyzvali k obezřetnosti. Výskyt medvěda zaznamenali na Zlínsku po šesti letech, v roce 2018 šelma způsobila farmářům hlavně na Valašsku škody za statisíce korun. Josef Kvasnička, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.