Přihlásit

Ohradníky měly bránit srážkám se zvěří, ale nehod neubývá (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Několik tisíc tyčí s pachem predátorů mělo odrazovat zvěř a chránit řidiče na silnicích. Rok po jejich instalaci podél vytipovaných komunikací ale není v policejních statistikách vidět žádné zlepšení

 

Ostrava – Tisíce pachových ohradníků, které budou chránit řidiče před srážkou se zvěří – to byla vize Moravskoslezského kraje před rokem. V současnosti už tyče pokrývají přes dvě stě kilometrů silnic v kraji, ale prozatím bez větších úspěchů.

Tyče s pěnou, která obsahuje pach predátorů, stojí na okraji asi dvou set kilometrů silnic v kraji. Pach z tyčí má zajistit, aby se zvířata danému místu vyhnula. Ani pachové ohradníky ale nejsou všemocné. „Nenahradí drátěný plot ani zeď, a zvěř, pokud je štvaná nebo jinak ohrožená, tuto zábranu překonává, ovšem s mnohem větší obezřetností, než je tomu u neošetřených úseků,” uvedl před rokem pro Deník tehdejší oblastní ředitel Generali Marek Zajac.

Vycházeli ze statistik

Vhodné lokality pro umístění ohradníků vytipovali zástupci Českomoravské myslivecké jednoty, kteří vycházeli mimo jiné i ze statistik dopravní nehodovosti. „Pachové ohradníky jsou jednoznačně považovány za nejefektivnější prostředek ke snižování počtu střetů vozidel se zvěří. Potvrzují to výsledky loňského pilotního projektu na Vysočině, kde na pokrytých úsecích klesl jejich počet až o osmdesát procent,” řekl Zajac.

Na financování projektu se podílela Nadace Generali, která poskytla částku 150 tisíc korun a zbylých 120 tisíc korun uhradil Moravskoslezský kraj. Zástupci kraje věřili, že se po instalaci ohradníků zlepší situace i v našem kraji. „V loňském roce policisté v Moravskoslezském kraji zaznamenali 608 dopravních nehod, při kterých došlo ke srážce se zvěří,” uvedla Soňa Štětínská z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Za první polovinu letošního roku ale došlo k více než 350 srážkám se zvěří, což už je více než polovina loňského počtu nehod.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.