Přihlásit

Dravci už jsou volní (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Michaela OCHOTSKÁ, moderátorka

Velký den dnes zažili tři draví ptáci motáci pochopy z Pavlovské záchranné stanice. Po úspěšné léčbě je ošetřovatelé vypustili zpět do volné přírody.

Dušan VRBECKÝ, redaktor

Mladý dravec, kterého jsme nakonec mohli do přírody vypustit přímo my sami, měl obrovské štěstí. Před dvěma měsíci jeho hnízdo přejel traktor kosící louku.

František KUNC, záchranná stanice Pavlov

Tohle to bylo jediný mládě z toho hnízda, který vlastně přežilo, jo, takže tam určitě byli další sourozenci, který se bohužel vůbec nepodařilo najít.

Dušan VRBECKÝ, redaktor

Tato roční samice zase doplatila na lidské zlo. Někdo jí ostříhal křídla tak, že nemohla létat a pak ji vyhodil. Než se znovu dostala do vzduchu, trvalo to rok.

František KUNC, záchranná stanice Pavlov

Tohle to vlastně takhle měla ustříhnutý. Zjara, když začala přepeřovat, tak jí podávali se vitamíny a nechala se dopeřit.

Dušan VRBECKÝ, redaktor

Podobných případů mají v záchranné stanici každoročně desítky. Viník většinou zůstane neznámý.

František KUNC, záchranná stanice Pavlov

Ani jsme po tom nepátrali, protože je to asi nemožný.

Dušan VRBECKÝ, redaktor

Aby se dravci mohli vrátit do volné přírody, museli strávit několik týdnů tady v rozletové voliéře. Zato tohle mládě vzácného čápa černého už nikdy létat nebude. Jako malé vypadlo z hnízda a přišlo o křídlo.

Jiří HLADOVEC, ředitel záchranné stanice Pavlov

Byla to teda zlomenina v kloubu, s kterou už nedokážeme nic udělat, takže už není možný, aby se vrátil do přírody, protože nikdy nebude létat.

Dušan VRBECKÝ, redaktor

Ve stanici na návrat do přírody čeká několik dalších zachráněných dravců. Záleží jen na tom, jak rychle se dokáží uzdravit. Pro televizi Nova, Dušan Vrbecký.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.