Přihlásit

Člověk není pro medvěda kořist. Politici a média šíří paniku, místo prevence se problém začal řešit olovem, říká Haring (DVTV)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Daniela Drtinová, moderátorka
Napadl dva lidi, srazil lesníka, rozbil okno a ukradl hrnec s jídlem. Různé incidenty na Slovensku, které plní novinové titulky a za kterými stojí společný pachatel, medvěd. Jde o mediální paniku, politickou kampaň nebo jsou útoky této šelmy na člověka skutečně častější? Jak se v posledních letech soužití medvěda s lidmi mění a kdo je při společné srážce ve větším nebezpečí? Otázky pro zoologa a bývalého šéfa medvědího zásahového týmu Michala Haringa, zdravím na Slovensko.

Michal Haring, human-bear conflict odborník
Dobrý den všem divákům.

Daniela Drtinová, moderátorka
Měl byste dnes strach vyrazit na Slovensku na hory?

Michal Haring, human-bear conflict odborník
Já osobně určitě ne, protože do jisté míry je to samozřejmě i trošku nadsazené, ten strach je vyvolávaný právě dost i bych řekl, těmi médiami, takže já osobně určitě ne. Je potřeba však samozřejmé mít na paměti to, že teda vyrážíme na území s výskytom medvěda hnědého a je nutné tam dodržovat nějaké zásady.

Daniela Drtinová, moderátorka
Když jsem do Googlu zadala heslo medvěd, vyjelo několik stránek výsledků o jeho útocích a invazi na Slovensku. Co tedy na tyhle zprávy říkáte jako odborník, když říkáte, že je to nadsazené?

Michal Haring, human-bear conflict odborník
No, samozřejmě, že takovéto články jsou velmi zajímavé a takovéto články prodávají, to znamená, že tyto střety s těmi medvědy na Slovensku byly samozřejmě i v minulosti, ale nebyly tak medializované, ale třeba říci, že k těm kontaktům dochází momentálně trošku častěji, ale například měli jsme tu roky i 2007 a 2014, kdy docházelo poměrně dost ke kontaktům a konfliktům, co se týká setkání člověka a medvěda, a takováto hysterie okolo toho teda opravdu nebyla.

Celý rozhovor najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.