Přihlásit

Cenu ředitele Správy KRNAP za rozvoj Krkonoš letos získalo sedm osobností (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cenu ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) za rok 2023 za přínos pro rozvoj Krkonoš ve Vrchlabí získalo sedm osobností. Mezi nimi je také starosta Lánova Jiří Vanc nebo lesník a bývalý pracovník Správy KRNAP Oldřich Šimek. Správa KRNAP udělovala ocenění počtrnácté, informoval ČTK mluvčí národního parku Radek Drahný. Smyslem je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše. Nominace posílala veřejnost, výbor vybíral ze tří desítek návrhů.

Mezi dalšími oceněnými jsou také zakladatelé Muzea krkonošských řemesel v Poniklé Jana a Rostislav Pičmanovi, bývalý člen Horské služby Krkonoše Ludvík Strejček, sportovec a bývalý pracovník Správy KRNAP Bohumil Zemánek a in memoriam bývalý majitel harrachovského panství, propagátor ochrany přírody Krkonoš Jan Nepomuk František hrabě Harrach. Cenu veřejnosti získal i bývalý starosta Rudníka Aleš Maloch.

„Letos rozšiřujeme pomyslnou rodinu laureátů Cen ředitele Správy KRNAP o další velmi zajímavé osobnosti. Trochu mezi nimi ční náš předchůdce Jan Nepomuk hrabě Harrach, kterému cenu udělujeme v roce 120. výročí vyhlášení první přírodní rezervace na Strmé stráni v Labském dole. Rok 1904 se do jisté míry stal mezníkem krkonošské ochrany přírody. Je mi potěšením, že cenu přijeli převzít potomci Jana Nepomuka Ernst Harrach a Jan Nepomuk Podstatzký-Lichtenstein se svým synem Michaelem,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Laureáti nebo jejich zástupci převzali z rukou ředitele Správy KRNAP ceny v podobě Krakonoše, které vyrobil jako drátěné plastiky oceněný Ladislav Šlechta z Harrachova technikou smyček. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše v Hellwigově mapě Slezska z roku 1561. K výrobě jedné sošky bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu. Výroba jednoho Krakonoše zabrala přes 30 hodin.

„Vzhledem k tomu, že v letošním roce byl oceněn i přímo pan Šlechta, tak z rukou ředitele Správy KRNAP dostal výjimečně broušenou vázu z dílny dalšího zdejšího řemeslníka Miloše Plecháče z Čisté u Horek,“ sdělil Drahný.

Cena ředitele Správy KRNAP podle něj vyzdvihuje osobnosti, které svou prací, výkony či občanskými aktivitami představují či představovaly významný přínos pro Krkonošský národní park či Krkonoše jako region.

Loni Cenu ředitele Správy KRNAP za rok 2022 získali také lesník a bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka a spisovatelka Šárka Denková nebo vědkyně zabývající se pyly Vlasta Jankovská či starosta obce Poniklá Tomáš Hájek, celkem 11 osobností.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.