Přihlásit

V táborské zoo mohou lidé jako v jediné v ČR vidět čírky sibiřské (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborská zoologická zahrada získala pět čírek sibiřských. Jde o jedinou zoo v České republice, kde návštěvníci tento druh vodních ptáků mohou vidět. Táborská zahrada je získala ze slovenské zoo Bojnice. ČTK to řekl mluvčí zoologické zahrady v Táboře Filip Sušanka.

„Jsme rádi, že se nám podařilo získat tyto zajímavé vodní ptáky, které v Česku jinde neuvidíte,“ řekl ředitel táborské zahrady Evžen Korec.

Čírka sibiřská je kachnovitý pták pocházející ze sibiřské části Ruska. Žije na jezerech, bažinách a řekách v lesnaté oblasti od řeky Jenisej až po Kamčatku. Na zimu odlétá do Japonska, jihovýchodní Číny a na Korejský poloostrov. Vzácně se zatoulá až do Severní Ameriky a zřídka se vyskytuje v západní a severní Evropě. Ve volné přírodě velmi rychle ubývá, její celosvětová populace se aktuálně odhaduje na zhruba půl milionu jedinců.

Táborská zahrada je největší soukromá zoo v Česku. Rozkládá se zhruba na deseti hektarech. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Loni ji navštívilo 111 000 lidí. V zoo žije přes 470 zvířat 77 druhů. „Hlavním posláním zoo je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Nejvýznamnějším projektem táborské zoo je reintrodukce zubra evropského do přírodních rezervací v Evropě,“ uvedl Sušanka. Přes zimu bylo otevřeno pouze o víkendech a státních svátcích. Od 28. března zoo zahájila celotýdenní provoz.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.