Přihlásit

Obory na rozcestí (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří Vízner, redaktor
Obora u Moravského Krumlova na Znojemsku patří k největším v republice. V těchto dnech ji správci chystají na jaro. Zároveň čekají, jak dopadne projednávání připravované novely mysliveckého zákona. Ten umožní fungování obor pro veřejnost omezit. To oborníci na rozdíl od ochranářů a ombudsmana vítají.

Marek Machan, Lesy ČR
V určitých obdobích, třeba v předjaří, na jaře, když bude kladení mláďat, tak by bylo velmi vhodné, aby ten pohyb návštěvníků byl co nejmenší, nejlíp teda spíš žádný.

Dalibor Šafařík, Lesy ČR
Obory jsou v zařízení pro intenzivní chov zvěře. V řadě případů nebo v některých případech dokonce se jedná o záchranné chovy ohrožených druhů, jako je například koza bezoárová.

Jiří Vízner, redaktor
V současnosti rozhodují o zákazu vstupu obecní úředníci. Konkrétně v Moravském Krumlově teď platí jen část dne. Nově by mohli rozhodovat přímo oborníci. Jenže v praxi by to mohlo znamenat, že se takovéto procházky stanou v některých místech raritou. Alespoň podle Českého svazu ochránců přírody, který chystanou novelu kritizuje, stejně jako další ekologové nebo ombudsman.

Jan Skalík, Hnutí DUHA
Až sedm měsíců v roce by mohly být obory zavřené veřejnosti. To podle nás docela dost odporuje právo na krajinu, možnosti se v ní pohybovat.

Stanislav KŘEČEK, ombudsman
Musí být zachováno právo občanů na vstup na území státu, a to podle našeho názoru novela neumožňuje.

Tomáš Kunca, Ministerstvo zemědělství
Dáváme povinnost vlastníkům, aby zpřístupnili oboru v době, která bude stanovená vyhláškou. A ministerstvo zemědělství počítá s tím, že v době hlavní turistické sezóny budou ty obory zpřístupněné.

Jiří Vízner, redaktor
Navíc podle ministerstva zabírají obory jen půl procenta tuzemské krajiny. A lidé tak mohou do přírody jinam. I to by se ale podle kritiků mohlo změnit. Obávají se, že s novelou zákona začnou obory přibývat.

Jan Skalík, Hnutí DUHA
Na oplocení obor se nebude vztahovat žádné územní rozhodnutí. A to by vlastně znamenalo, že bohatí lidé, kteří si koupí velký kus lesa, tak si ho zaplotí.

Tomáš Kunca, Ministerstvo zemědělství
Nepředpokládáme vznik a nárůst počtu obor v následujících letech, protože to je provázáno s velkými finančními náklady toho vlastníka.

Jiří Vízner, redaktor
Teď finišuje mezirezortní připomínkování novely. Pokud projde, změny by mohly začít platit od příštího roku.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.