Přihlásit

Už ve třetím malochovu se letos na jižní Moravě vyskytlo ohnisko ptačí chřipky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už ve třetím malochovu se letos objevilo na jižní Moravě ohnisko ptačí chřipky. Dnes je Státní veterinární správa (SVS) potvrdila v Tavíkovicích na Znojemsku, kde chovateli uhynuly čtyři husy a tři slepice z celkových 33 kusů drůbeže. Jde o podtyp H5. Celý chov je tak nutno utratit, avšak v případě malochovu veterináři nepřistupují k vymezení ochranného pásma a pro chovatele v okolí neplatí žádná nařízení, řekl ČTK mluvčí SVS Petr Majer. Veterináři však nabádají k obezřetnosti.

Od začátku roku jde o šestnáctý malochov v Česku, kde se nákaza vyskytla. Předchozí případy veterináři odhalili ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku a ve Vedrovicích na Znojemsku. „I přesto, že pro chovatele v okolí neplatí žádná nařízení, vyzýváme je, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména zamezili kontaktu s volně žijícími ptáky,“ uvedl Majer.

Tři ohniska se letos vyskytla v Česku i ve velkochovech. Na přelomu ledna a února to bylo v chovu slepic a kohoutů u Chocně na Ústeckoorlicku, poté ve Skleném na Svitavsku a naposledy v pondělí v chovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku. Celkově musely být utraceny desetitisíce kusů drůbeže, ve všech chovech došlo k masivním úhynům zvířat.

Velký problém způsobila ptačí chřipka na jižní Moravě před sedmi lety. Postihla sice jediný velkochov kachen u Moravského Krumlova, ale veterináři tehdy nechali utratit tisíce kusů drůbeže v malochovech v Ivančicích, Moravském Krumlově a okolí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.