Přihlásit

Veterináři odhalili ptačí chřipku v malochovech ve Hředlích a Zaječově (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři odhalili první dvě letošní ohniska ptačí chřipky ve Středočeském kraji. Nákaza se prokázala v malochovech drůbeže ve Hředlích na Rakovnicku a Zaječově na Berounsku. Chovatelka ve Hředlích nahlásila postupný úhyn deseti ptáků z 48 hus, slepic a kachen. V Zaječově postupně uhynulo 11 z 16 chovaných kusů drůbeže, řekl včera ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Chovatelé v souladu s legislativou nahlásili zvýšené úhyny krajské veterinární správě. Veterinární inspektoři v chovech odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Praze. „Vyšetření potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Zbývající kusy v zasažených chovech budou utraceny,“ uvedl Majer.

Jelikož jde o nekomerční malochovy, které neuvolňují drůbeží produkty dále na trh, nevymezí veterinární správa okolo zasažených chovů uzavřená pásma a nebude v nich vyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele.

Včetně těchto případů bylo v ČR letos zatím potvrzeno 15 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech a tři ohniska v komerčních velkochovech drůbeže. Stejná nákaza byla potvrzena také u čtyř uhynulých volně žijících ptáků, dodal Majer.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.